PrijsKenner

Beste dwerghamster kooi van 2023

Laatste update: April 15, 2023
Author Logo
Geschreven door:  Lisa
Hoe hebben wij getest?
products-researched
20
Producten
onderzocht
18
Uren
besteed
reviews collected
38
Ervaringen
verzameld
13
Webshops
vergeleken

Ben jij opzoek naar een dwerghamster kooi maar kan jij door de bos de bomen niet meer zien? Lees dan deze blog. Het is begrijpelijk dat je geen goede inzicht krijgt over welk kooi nou geschikt zal zijn voor jouw dwerghamster.

Wij proberen jouw zoektocht naar de juiste dwerghamster kooi te vergemakkelijken. Door een uitgebreide onderzoek van verschillende kooien waaruit er vervolgens een top 5 is uitgekomen.

Heb je nog enkele twijfels of wil je meer informatie weten? Neem dan gerust eerst onze koopgids door hierin worden een aantal onderwerpen beschreven over de dwerghamster kooi en wordt er beschreven waar jij op moet letten bij het aanschaffen van een dwerghamster kooi.

De 5 Beste dwerghamster kooi van 2023

Om je keuze te vergemakkelijken hebben wij voor jou een top 5 beste dwerghamster kooi van 2023 op een rijtje gezet. Vervolgens met een uitgebreide beschrijving over de voor/-nadelen en over de specificaties van de dwerghamster kooi.


1. Zolux Kooi voor hamsters

De Zolux hamsterkooi is een zeer geschikte hamsterkooi voor de dwerghamster. Deze hamsterkooi bestaat uit 3-lagen en elk verdieping kan je inrichten hoe jij dat zou willen. De dwerghamster kan op de verschillende verdiepingen komen door gebruik te maken van de buizen die zijn verbonden met de verschillende verdiepingen.

Daarnaast is deze hamsterkooi is te verkrijgen in 4 verschillende kleuren en als je wilt kan je ook kiezen uit 2 lagen in plaats van 3. Verder wat deze hamsterkooi zo bijzonder maakt is dat je alle Zolux kooien met elkaar kunt verbinden waardoor je een hele grote hamsterverblijf kunt creëren.

Als laatst krijg je de volgende accessoires meegeleverd: 7 buiselementen, 1 drinkflesje, 4 gat afdekkingen, 2 voerbakjes, 2 looprad en 1 huisje.

Pluspunten

 • Inclusief een complete accessoires
 • Eenvoudig en tot heel groot uit te breiden (modulair)
 • Verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren
 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding

Minpunten

 • Lastig in elkaar te zetten
 • Redelijk lastig om de kooi schoon te maken

Bekijk de Zolux Kooi voor hamsters bij deze vertrouwde webshops:

amazon.nl Amazon.nl
Uitverkocht
Bekijken
Laatste amazon prijs update: November 8, 2023 5:07 pm

2. Ferplast Duna Fun Hamsterkooi

De hamsterkooi Duna Fun van Ferplast is de beste budget hamsterkooi. Het is een zeer complete kooi met drie niveaus. De kooi bestaat uit verschillende materialen zo is de onderkant gemaakt van stevig plastic, is de bovenkant gemaakt van transparant plastic en tussenin is er een laag gemaakt van tralies voor een optimale ventilatie.

Daarnaast zit er aan de bovenkant een deuropening die gemaakt is van tralie, zodat je makkelijk bij de inhoud van de kooi kunt komen om bijvoorbeeld het voer te verversen. Verder is de stevige onderbak afneembaar van de bovenkant (transparante plastic en tralie laag), zodat je het snel en eenvoudig kunt schoonmaken.

Als laatst worden de volgende accessoires meegeleverd: 1 looprad, 1 drinkflesje, 1 voerbakje, 1 huisje en speelbuizen. Het is dan ook een modulaire kooi, waardoor je het met andere kooien kunt combineren.

Pluspunten

 • Beste budget hamsterkooi
 • Voorzien van accessoires
 • Makkelijk schoon te maken
 • Goed te combineren met andere kooien (modulair)

Minpunten

 • Niet de grootste kooi

Bekijk de Ferplast Duna Fun Hamsterkooi bij deze vertrouwde webshops:


3. 4animalz® 3 laags houten Hamsterkooi

De 4animalz hamsterkooi is de beste houten hamsterkooi. Het is een leuke zeshoekige hamsterkooi. De voor en zijkanten zijn voorzien van plexiglas, zodat je direct zicht hebt over alle niveaus van de hamsterkooi.

Daarnaast heeft deze hamsterkooi twee openingen aan de bovenkant en aan de voorkant van de kooi. De bovenkant is er een opening in de vorm van een deksel. Deze is gemaakt van gaas voor een betere ventilatie en kan helemaal open.

Verder heeft de hamsterkooi 3 niveaus en kunnen de hamsters elk niveau betreden door gebruik te maken van de hellingen.

Als laatst worden de volgende accessoires meegeleverd: 2 wippen, 1 voerbak en 2 kleine huisjes. Alle hout dat gebruikt is voor de kooi is onbehandeld, zodat het geen schadelijke stoffen bevat.

Pluspunten

 • Mooi design
 • Goede kwaliteit
 • Duurzaam
 • Redelijk groot

Minpunten

 • Het schoonmaken kan wat lastig zijn
 • Heeft een ondiepe bodem, waardoor de hamster niet echt kunnen graven

Bekijk de 4animalz® 3 laags houten Hamsterkooi bij deze vertrouwde webshops:

bol.com Bol.com €99,00 Bekijken
amazon.nl Amazon.nl
Uitverkocht
Bekijken
Laatste amazon prijs update: November 8, 2023 5:07 pm

4. Ferplast Hamsterkooi Karat 100

De Ferplast Hamsterkooi Karat 100 is de grootste kooi uit onze lijst en is het een hybride kooi. Hierdoor heeft het alle voordelen van de glazen en staaldraad kooi.

Deze kooi is te verkrijgen in 3 formaten namelijk de Karat 100, Karat 80 en Karat 60. De Karat 100 is voorzien van 3 niveaus, waardoor er een grotere leefoppervlakte wordt gecreëerd.

Ook heeft het een hoge glazen onderbak. Hierdoor kan je de onderbak vullen met een dikke laag bodembedekking. Wat weer goed is voor het stimuleren van het graven en het zorgen van de hamsterscaping.

Daarnaast is de bovenkant van de kooi gemaakt van robuuste zwarte tralies met kleine afstand tussen de tralies, waardoor de hamster er niet doorheen kan klimmen. Verder is de kooi voorzien van 3 deurtjes, 2 aan de voorkant en 1 aan de bovenkant, zodat je eenvoudig bij de inhoud van de kooi kunt komen.

Als laatst wordt de kooi geleverd met de volgende accessoires: waterflesje, voerbakje, looprad, een slaaphuisje en is het voorzien van 4 plastic voetjes om de kooi stevig op zijn plek te houden.

Pluspunten

 • Grootste hamsterkooi uit onze lijst
 • Voorzien van een complete accessoires
 • Goede kwaliteit
 • Duurzaam
 • Zeer geschikt voor hamsterscaping

Minpunten

 • De prijs is redelijk hoog

Bekijk de Ferplast Hamsterkooi Karat 100 bij deze vertrouwde webshops:

amazon.nl Amazon.nl €235,17 Bekijken
bol.com Bol.com €247,95 Bekijken
Laatste amazon prijs update: November 8, 2023 5:07 pm

5. Ferplast Hamsterkooi Favola

De hamsterkooi Favola van Ferplast is een zeer geschikte kooi voor je dwerghamster. Het is een hamsterkooi met een unieke design, doordat je een doorzichtige onderbak hebt die niet van glas is gemaakt. Hierdoor kan je duidelijk zien hoe jouw hamster zijn gangen graaft. Daarnaast is het een best hoge onderbak waardoor je een dikke laag bodembedekking kunt creëren.

Verder heeft deze kooi 2 niveaus. De eerste niveau kun je gebruiken om te laten graven en de tweede niveau kun je gebruiken om bijvoorbeeld een huisje, voerbakje, drinkflesje, etc. te plaatsen.

Ook heb je in het midden van de tweede verdieping een gat, hierin heb je de mogelijkheid om de looprad te plaatsen. Maar je kan deze ook op de tweede verdieping zelf plaatsen als je de onderbak wilt vullen met bodembedekking.

Als laatst krijg je de volgende accessoires meegeleverd: een voerbakje, 1 drinkflesje, 1 looprad en 1 huisje.

Pluspunten

 • Geschikt voor hamsterscaping
 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Makkelijk te onderhouden
 • Geschikt om kooien te combineren (modulair)
 • Doorzichtige onderbak, om de gangetjes reis van je hamster mee te volgen

Minpunten

 • Geen

Bekijk de Ferplast Hamsterkooi Favola bij deze vertrouwde webshops:

amazon.nl Amazon.nl €70,95 Bekijken
bol.com Bol.com €70,95 Bekijken
Laatste amazon prijs update: November 8, 2023 5:07 pm

Koopgids voor dwerghamster kooi

Welke soorten hamsterkooien zijn er?

Hamsterkooien bestaan uit verschillende soorten en maten. Er zijn wel honderden verschillende hamsterkooien op de markt te vinden.

Maar al deze verschillende hamsterkooien zijn weer onder te verdelen in 4 categorieën namelijk: staaldraad hamsterkooi (traliekooi), glazen hamsterkooi, hybride hamsterkooi en houten hamsterkooi. Elk hamsterkooi heeft zijn voor -en nadelen en verder is het aan jezelf welk uiterlijk je zelf mooi vindt.

-Traliekooi

De staaldraad hamsterkooi is waarschijnlijk de meest bekende. Deze kooi bestaat voornamelijk uit staaldraad. De bovenkant is voorzien van tralies en de onderkant bestaat vaak uit een hard plastic bakje.

Het grootste voordeel van de staaldraad kooi is dat ze erg goed geventileerd zijn en zijn vaak in veel verschillende vormen te verkrijgen.

Het nadeel is wel weer dat de hamsters zouden kunnen ontsnappen als de afstand tussen de tralies te groot zijn en als je kinderen hebt dat de vingers vast kunnen komen te zitten.

-Glazen hamsterkooi

Een glazen hamsterkooi wordt ook wel een terrarium genoemd. Deze kooi bestaat volledig uit glas. Vaak is er alleen maar 1 opening en dat is aan de bovenkant of aan de voorkant met een schuifmechanisme.

Het grootste voordeel van een glazen hamsterkooi is dat deze zeer geschikt zijn voor hamsterscaping. Dit komt doordat je met de glazen hamsterkooi mogelijkheid hebt voor een diepe laag bodembedekking.

Verder krijg je de mogelijkheid om van alle kanten jouw hamster te zien graven en hoe die de tunnels graaft. Als laatst is het ook erg veilig, doordat de hamster niet kan ontsnappen. De hamsters krijgen geen grip op het glas en kunnen er dus ook niet uitklimmen.

Het nadeel van een glazen hamsterkooi is dat de ventilatie bij dit soorten kooien minder goed zijn, doordat er alleen maar 1 opening is.

-Hybride hamsterkooi

Een hybride hamsterkooi is een mix van de glazen en tralie kooi. De onderbak van deze hamsterkooi is van glas gemaakt en de bovenkant is weer van staaldraad gemaakt. Hierdoor krijgt de kooi de voordelen van beide kooien mee en worden de nadelen opgeheven. Het enige nadeel is dat het een hogere prijs kan hebben.

-Houten hamsterkooi

De houten hamsterkooien hebben een mooi en robuust uiterlijk. Deze kooien hebben namelijk vaak een ander uiterlijk. In plaats van een standaard rechthoekig kooi, is het bijvoorbeeld een zeshoekig kooi.

Voordelen van houten hamsterkooien zijn dat het vrijwel bijna in ieder huis past en zijn voorzien van een uitschuifbare lade, zodat je de bodem gemakkelijk kunt reinigen.

Nadeel is wel weer dat de bodem niet zo diep is waardoor de hamsters niet echt kunnen graven. Daarnaast kan het wat lastiger zijn om schoon te maken, omdat hout vocht absorbeert.

Waar plaats je de dwerghamster kooi?

Het is belangrijk dat je van te voren al rekening houdt met waar je de hamsterkooi zou willen plaatsen. Een goede plek kan voor de hamster een comfortabele leven zorgen maar ook de gezondheid bevorderen. Let op de volgende punten bij het uitzoeken van de juiste plek:

 • Zet de kooi niet op een plek neer waar de kooi direct te maken gaat krijgen met de zonlicht. De kooi kan al snel te warm worden hierdoor
 • Het wordt ook afgeraden om de kooi in de slaapkamer te plaatsen, zodat jouw nachtrust niet wordt verstoord. Hamsters zijn namelijk nachtdieren en zullen in de nacht erg actief zijn.
 • Plaats de kooi niet op een plek waar het druk kan zijn en vooral overdag niet. De hamsters hebben rust nodig, omdat ze nachtdieren zijn
 • Het is belangrijk dat de hamsterkooi in een kamer wordt geplaatst waar de temperatuur niet teveel zal schommelen. Een ideale kamertemperatuur voor de hamster zit tussen de 18°C en de 23°C.

Welk type bodembedekking?

Het uitzoeken van de juiste bodembedekking is erg belangrijk, dit is namelijk de basis van de hamsterkooi. Met de juiste bodembedekking bevordert het ook de gezondheid van de hamster.

Het is belangrijk dat je zorgt voor voldoende bodembedekking, het liefst zo'n 15 à 20 centimeter diep. Hierdoor kunnen de hamsters een eigen holletje maken en lekker graven. Voorbeelden van geschikte bodembedekkers zijn materialen op basis van mais, hennep, houtpulp of papier.

Het is belangrijk dat je een bodembedekking kiest die stofvrij is maar ook goed absorbeert. Naast een goede bodembedekking is het ook belangrijk om hooi in de hamsterkooi te plaatsen, zodat er een holletje gemaakt kan worden maar ook als voer.

Informatie over de dwerghamster kooi die je moet weten voordat je er een aanschaft

Het kan lastig zijn om de juiste dwerghamster kooi te kiezen die voor jou het beste is. Om jou een beter beeld te geven over de verschillende dwerghamster kooien die er zijn, hebben wij voor jou de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet. 

Hoe groot moet de dwerghamster kooi zijn?

Bij het uitkiezen van de hamsterkooi speelt de grootte van de kooi een belangrijk onderdeel. Dit komt doordat hamsters energieke knaagdieren zijn. Ze hebben veel ruimte nodig, omdat ze erg veel bewegen op een dag. Als de hamsters namelijk een kleine ruimte hebben kunnen ze zich gaan vervelen en zelfs stressen.

Het verschilt weer per hamster soort welke afmetingen de hamsterkooi nodig moet hebben. Voor bij de dwerghamster wordt er een minimale afmeting van 60 x 50 cm verwacht. Bij de goudhamster (Syrische hamster) is het weer 100 x 50 cm. Maar natuurlijk hoe groter hoe beter het is, als het om een hamsterkooi gaat.

Verder kun je de leefruimte vergroten als de kooi van zichzelf niet groot is. Je kan de leefruimte vergroten door de volgende methodes toe te passen aan de hamsterkooi:

 • Je kan meerdere kooien met elkaar verbinden door een buizensysteem te gebruiken of een buizensysteem bouwen buiten de kooi
 • Meerdere verdiepingen maken in het hamsterverblijf, als de hoogte het toelaat
 • Maak gebruik van een trappen systeem als je een kooi bovenop een hamsterbak plaatst

Onderhoud van de hamsterkooi

De hamster is van zichzelf een schone knaagdier. Hierdoor is het onderhouden van de kooi niet een hele grote klus. Maar het blijft wel belangrijk het onderhouden van een hamsterkooi.

Door de hamsterkooi goed te onderhouden kan de hamsterkooi lang mee, maar zorgt het ook voor een comfortabel en hygiënisch leven wat weer de gezondheid van de hamster bevordert. Het onderhouden van de hamsterkooi is in drie beurten te verdelen, namelijk een dagelijkse onderhoud, wekelijkse onderhoud en maandelijkse onderhoud.

-Dagelijks

Bij de dagelijkse onderhoud wordt er bedoelt het verversen van de voer- en waterbak. Ook moet er dagelijks rondom de voederbak de etensresten en het vuil schoongemaakt worden. Als dit niet gebeurt kan het vochtig worden en zelfs gaan schimmelen.

-Wekelijks

Bij de wekelijkse onderhoud is het de bedoeling dat je het drinkflesje, voederbak en/-of het waterbak goed schoonmaken. Dit doe je door ze met heet water te wassen en het liefst zonder schoonmaakmiddel, omdat de ingrediënten van de schoonmaakmiddel giftig kunnen zijn voor de hamster.

-Maandelijks

De maandelijkse onderhoud is de grote onderhoudsbeurt. Bij deze onderhoudsbeurt zorg je ervoor dat je de bodembedekking vernieuwt en de gehele kooi verschoont.

Tijdens de grote schoonmaakbeurt is het belangrijk dat je de hamster op een veilige verblijf zet. Dit kan een ander kooi zijn maar ook een doos als het maar goed geventileerd is.

Bij het schoonmaken van de hamsterkooi is het belangrijk dat je warmwater gebruikt en een geschikte schoonmaakmiddel. Het liefst een niet geurende en hardnekkige schoonmaakmiddel. Hamsters houden namelijk het liefst van hun eigen geur en als je gebruik maakt van een geurende middel. Kan de hamster zijn geur missen en voelt het niet meer als zijn thuis.

Zorg er ook voor dat je alle hoeken, accessoires en tralies ook goed schoonmaakt tijdens deze schoonmaakbeurt. Vervolgens droog het goed uit en zorg dat er geen schoonmaak resten achterblijven.

Accessoires

Vaak zitten er meegeleverde accessoires bij de hamsterkooien. Voorbeelden hiervan zijn voederbakjes, looprad, drinkflesje of trapjes. Elk hamster is anders en zult er ook anders op reageren.

Het is lastig om van te voren al te beslissen op welk accessoires jouw hamster goed zal reageren. Het is verstandig om eerst te observeren hoe jouw hamster zal reageren bij meegeleverde accessoires. Maakt die veel gebruik ervan, dan weet je dat die de accessoires waardeert. Is dit niet het geval dan kan je altijd een ander accessoire ervoor in wisselen.

Het is belangrijk dat je rekening houdt met de kwaliteit van de accessoires, dat ze geen gevaarlijke stoffen bevatten of scherpe randjes hebben om de veiligheid van jouw hamster te waarborgen.

Conclusie

Welk dwerghamster kooi is nou de beste koop? Dit is een vraag die lastig te beantwoorden is. Je kan haast geen verkeerde beslissing nemen als je een dwerghamster kooi aanschaft uit onze top 5 lijst.

De kwaliteit van elk kooi is namelijk even goed alleen de uiterlijk, grootte en de prijzen kunnen hierin verschillen. Wel als tip kunnen we je meegeven dat het verstandiger is om een groter kooi aan te schaffen dan een kleinere kooi als de portemonnee en de ruimte het toelaten.

Ben je opzoek naar een hamsterkooi voor dwerghamsters of de beste glazen hamsterkooi bekijk dan de volgende artikelen: 

Inhoudsopgave

Gerelateerd

PrijsKenner
Copyright © 2023 PrijsKenner.nl – Alle rechten voorbehouden

PrijsKenner.nl neemt deel aan affiliateprogramma’s om commissie te verdienen met links naar partners (Bol & Amazon). Met onze reviews & links kunnen we een kleine commissie verdienen.