PrijsKenner

Beste dwergpapegaaien kooi van 2023

Laatste update: April 15, 2023
Author Logo
Geschreven door:  Donny
Hoe hebben wij getest?
products-researched
20
Producten
onderzocht
24
Uren
besteed
reviews collected
34
Ervaringen
verzameld
16
Webshops
vergeleken

De dwergpapegaai of agapornissen (ook wel de agaporniden genoemd) is een vogelsoort die uit de papegaaien familie komt. De dwergpapegaai is ook een heel bekend en gewilde papegaaien soort als huisdier. Hierdoor is er ook een grote aanbod ontstaan in de verschillende vogelkooien voor de dwergpapegaai.

Het is begrijpelijk dat je door de bomen het bos niet meer kan zien welk kooi geschikt is voor jouw dwergpapegaai. Wij proberen jou zoektocht naar de juiste dwergpapegaai kooi te vergemakkelijken. Door een uitgebreide onderzoek uit te voeren waar vervolgens een top 5 beste dwergpapegaaien kooi uitgekomen is.

Heb je nog enkele twijfels of wil je meer informatie weten? Neem dan gerust eerst onze koopgids door hierin worden een aantal onderwerpen beschreven over de dwergpapegaai kooi en wordt er beschreven waar jij op moet letten bij het aanschaffen van een dwergpapegaaien kooi.

De 5 Beste dwergpapegaaien kooi van 2023

Om je keuze te vergemakkelijken hebben wij voor jou een top 5 beste dwergpapegaaien kooi van 2023 op een rijtje gezet. Vervolgens met een uitgebreide beschrijving over de voor/-nadelen en over de specificaties van de dwergpapegaaien kooi.


1. Yaheetech Kooi vogelvolière vogelkooi

De vogelvoliere vogelkooi van Yaheetech is een zeer complete en prachtige kooi voor de dwergpapegaai. Het is voorzien van stevige materiaal namelijk metaal en roestvrijstaal, wat zeker nodig zal zijn voor de dwergpapegaaien.

Bovendien heeft deze kooi ook horizontale spijlen met een afstand van 1,5 cm. Hierdoor is het zeer geschikt voor de dwergpapegaai om erin te kunnen klauteren en klimmen.

Daarnaast is de kooi voorzien van 4 high-performance wielen die 360 graden kunnen bewegen, zodat je de kooi eenvoudig overal naar toe kunt verplaatsen.

Verder heeft de kooi ook meerdere deur ingangen. Is er aan de voorkant één hele grote deur opening en aan de zijkant twee kleine deuropeningen, zodat je de voer/waterbakken heel eenvoudig kunt verversen.

Ook is het voorzien van twee uitschuifbare laden. Eén aan de onderkant van de kooi, deze vangt de uitwerpselen en etensresten van de kooi. En aan de bovenkant van de kooi is er ook een speelplaats met voerbakjes. Ook hier is er dan een opvangbakje, zodat niet alle etensresten en uitwerpselen in de kooi terecht komt.

Als laatst heeft het ook een zeer geschikte vogelklimtouw die kleurrijk, zacht en flexibel buigbaar is met aan de uiteinde een kleine belletje.

Pluspunten

 • Een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Beschikt over stevige wielen
 • Voorzien van meerdere uitschuifbare laden
 • Heeft meerdere deurtjes om eenvoudig in de kooi te kunnen komen
 • Mooie design en in twee kleuren te verkrijgen

Minpunten

 • Heeft niet veel extra meegeleverde accessoires

Bekijk de Yaheetech Kooi vogelvolière vogelkooi bij deze vertrouwde webshops:

amazon.nl Amazon.nl €169,95 Bekijken
Laatste amazon prijs update: May 28, 2023 5:50 pm

2. Yaheetech Kooi vogelkooi voor papegaai

Deze Yaheetech vogelkooi is de grootste vogelkooi uit onze lijst. Het bestaat namelijk wel uit 3 verschillende niveaus. De kooi is zelf erg stevig en duurzaam, is de staaldraadframe gepoedercoat waardoor die roest- en verouderingsbestendig is.

Daarnaast heeft deze kooi een afneembare onderstel op wielen die 360 graden kunnen draaien, zodat je gemakkelijk de vogelkooi kunt verplaatsen. Je kunt bij deze kooi zelf bepalen of je de kooi op het onderstel plaatst of niet. Het onderstel biedt ook nog als extra opbergruimte door de extra rek die er zit.

Verder is de kooi voorzien van van 2 ladders, zodat de dwergpapegaaien de verschillende niveaus kunt bereiken. Heeft het meerdere deuren, aan de voorkant zijn er twee grote rechthoekige deuren en aan de zijkant zijn er ook kleine deuren om eenvoudig de voer/waterbakken te kunnen verversen. Ook krijg je een klimtouw mee en zijn er voerbakjes aanwezig.

Als laatst is deze kooi gemakkelijk te verschonen doordat het aan de onderkant van de kooi uitschuifbare lade heeft.

Pluspunten

 • Zeer grote kooi met 3 niveaus
 • Verkrijgbaar in meerdere kleuren
 • Van goede kwaliteit
 • Eenvoudig te verplaatsen
 • Gemakkelijk schoon te maken

Minpunten

 • Geen

Bekijk de Yaheetech Kooi vogelkooi voor papegaai bij deze vertrouwde webshops:

amazon.nl Amazon.nl €184,95 Bekijken
Laatste amazon prijs update: May 28, 2023 5:50 pm

3. Strong Villa Aurelia Papegaaienkooi

De Strong Villa Aurelia is een simpele kooi maar heeft alles wat je nodig hebt. Het is voorzien van een afneembare onderstel op wielen. Je kan zelf beslissen of je de kooi gaat gebruiken met of zonder het onderstel.

Bovendien kan het onderstel ook nog gebruikt worden als een extra opbergruimte doordat het een extra rek heeft. Daarnaast is de kooi gemaakt van robuust metaal die poedercoating bevat, zodat het roestvrij is.

Verder is deze vogelkooi erg functioneel doordat je de bovenkant van de kooi kunt openen en er een zitplaats van kunt maken voor de dwergpapegaai. Ook zorgt dit weer voor een beter interactie waardoor ze tammer kunnen worden.

Als laatst krijg je meerdere accessoires mee, zoals 2 water/voerbakjes van kunststof, 3 houten zitstokken en is er een uitschuifbare lade aan de onderkant van de kooi, waardoor je eenvoudig de bodembedekking kunt verschonen.

Pluspunten

 • Simpele design
 • Functioneel door zijn open dak en afneembare onderstel
 • Voorzien van stevige houten zitstokken
 • Eenvoudig te verplaatsen door 4 zwenkwielen
 • Gemakkelijk te verschonen

Minpunten

 • De voer/waterbakken zijn gemaakt van kunststof
 • Geen extra speeltjes

Bekijk de Strong Villa Aurelia Papegaaienkooi bij deze vertrouwde webshops:


4. Strong Papegaaienkooi Villa Andrea

De Strong Villa Andrea is een klassieke papegaaien kooi. Het is gemaakt van stevig materiaal die voorzien zijn van niet giftige poedercoating. Bij de Villa Andrea is het mogelijk om het dak van de kooi te openen, zodat je een extra zitplaats kunt creëren voor de dwergpapegaai.

Daarnaast beschikt deze kooi over kunststof rolwielen waardoor je de kooi gemakkelijk kunt verplaatsen. Het is mogelijk om de kooi te gebruiken zonder de poten, door ze niet aan de kooi te monteren.

Verder is het voorzien van meerdere deurtjes. Zo heb je aan de voorkant van de kooi een grote deur om makkelijk bij de inhoud van de kooi te kunnen komen en heb je aan de zijkanten in totaal 3 voederdeurtjes met stevige sloten en een innovatieve draaimechanisme, zodat je makkelijk de voer/waterbakken kunt verversen.

Als laatst beschikt deze kooi over drie roestvrijstalen (RVS) voederbakjes, drie houten zitstokken en een uitneembare schuiflade en looprooster om eenvoudig de bodembedekking te kunnen verschonen.

Pluspunten

 • Hoge kwaliteit
 • Een mooie klassieke papegaaien kooi
 • Beschikt over handige voederdeurtjes
 • Voorzien van houten zitstokken en RVS voederbakjes
 • Eenvoudig te verplaatsen en schoon te maken
 • Mogelijkheid om de dak te openen voor meer speelruimte

Minpunten

 • Prijs zit aan de hogere kant

Bekijk de Strong Papegaaienkooi Villa Andrea bij deze vertrouwde webshops:


5. Keddoc Vogelkooi Texas

De Keddoc Vogelkooi Texas is een prachtige vogelkooi die te verkrijgen is in 2 kleuren en is het gemaakt van het stevige materiaal aluminium. De kooi heeft een mogelijkheid om de dak van de kooi te openen, zodat uw vogel een extra zitplaats kan hebben en extra bewegingsvrijheid heeft. Daarnaast heeft de kooi horizontale spijlen, waardoor de dwergpapegaaien lekker kunnen klauteren en klimmen.

Verder heeft deze kooi ook meerdere deuren. Zo heeft het één grote deur aan de voorkant van de kooi om makkelijk bij de inhoud van de kooi te kunnen komen en zijn er in totaal 3 zijdeuren die voorzien zijn van beveiligde slot en een special draaimechanisme om eenvoudig de voer/waterbakken te kunnen verversen.

Als laatst zijn de volgende accessoires inbegrepen, 3 RVS voederbakjes, 2 houten zitstokken en is er een uitschuifbare lade en rooster, zodat je makkelijk de bodembedekking kunt verschonen.

Pluspunten

 • Zeer goede kwaliteit
 • Mogelijkheid voor uitbreiding door de open dak
 • Eenvoudig schoon te maken
 • Voorzien van handige voederdeurtjes
 • Voorzien van kwalitatieve accessoires

Minpunten

 • Geen wielen
 • Niet voorzien van extra speeltjes

Bekijk de Keddoc Vogelkooi Texas bij deze vertrouwde webshops:


Koopgids voor dwergpapegaaien kooi

Wat is een dwergpapegaai kooi?

Een dwergpapegaai kooi is eigenlijk niets minder dan de verblijfplaats voor de dwergpapegaai. Het is een eigen plekje voor de dwergpapegaai waarin hij/zij zich veilig kan voelen. Daarnaast is dit ook het plekje waarin de dwergpapegaai het grootste gedeelte van zijn leven doorbrengt.

Welk soort kooi is geschikt voor de dwergpapegaai?

Dwergpapegaaien zijn namelijk erg drukke vogels met ook nog eens stevige snavels. Een dwergpapegaai zal dan ook alles proberen om alles te slopen (dit zien zij als spelen).

Het is belangrijk om een kooi aan te schaffen die van stevige materialen zijn gemaakt, zodat de dwergpapegaai het niet kapot kan krijgen met zijn krachtige snavel. Vaak is een houten kooi ook afgeraden, omdat de dwergpapegaai hier gemakkelijk doorheen kan komen. Vooral als het in de broedtijd is kunnen zij het gaan gebruiken om een nest te bouwen.

Er wordt daarnaast aangeraden om een kooi aan te schaffen die voorzien is van horizontale spijlen, omdat dwergpapegaaien erg van klimmen en klauteren houden. Een flinke parkietenkooi die hoog en horizontale spijlen heeft is ook geschikt voor een dwergpapegaai.

Plaatsing van de kooi

Om de gezondheid van de dwergpapegaai te behouden is de plaatsing van de kooi net zo belangrijk als de kwaliteit van de kooi. Het kan dus zo zijn dat de plekje die je in je gedachte had helemaal niet geschikt zal zijn voor de dwergpapegaai. Let bij het uitzoeken van de plekje voor de kooi op de volgende punten:

 • Zorg dat de kooi ongeveer op een borst hoogte zit (1,5 meter). Hiermee zal je de dwergpapegaai een plezier doen. Ze zullen zich namelijk minder snel bedreigt gaan voelen als een persoon de kooi benadert.
 • Zet de kooi niet in de buurt van de vensterbank. Het kan er gaan tochten of dat de kooi vol in de zon komt te staan. Gebeurt het toch? Zorg dan dat er ergens een schaduwplekje is.
 • Probeer een plekje te vinden met een dichte achterwand. Dus ergens tegen de muur en niet in een open ruimte of bij het raam.
 • Zorg dat je de kooi niet in de buurt de keuken plaatst, door de mogelijke schadelijke gassen die vrij kunnen komen (teflon, aardgas, etc.)
 • Temperatuurschommelingen zijn niet goed voor de dwergpapegaaien. Probeer de kooi ook niet in de buurt te plaatsen van een airconditioning of een verwarming.

Lovebirds

Een dwergpapegaai heeft als bijnaam Lovebird. Dit is niet zomaar gekomen, het komt doordat de dwergpapegaaien het liefst in koppels leven.

Ze zijn erg romantisch van aard en als ze een broedpartner vinden dan is het ook gelijk voor het leven. Ze zullen veel samen kroelen, met elkaar knabbelen en nog veel meer.

Als je een dwergpapegaai wilt aanschaffen dan wordt er aangeraden om er sowieso twee aan te schaffen. Ga je voor één dwergpapegaai dan kan je er beter geen aanschaffen. Een enkele dwergpapegaai zal namelijk erg ongelukkig zijn, doordat ze ontzettend veel aandacht nodig te zullen hebben.

Informatie over de dwergpapegaaien kooi die je moet weten voordat je er een aanschaft

Het kan lastig zijn om de juiste dwergpapegaaien kooi te kiezen die voor jou het beste is. Om jou een beter beeld te geven over de verschillende dwergpapegaai kooien die er zijn, hebben wij voor jou de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet. 

Grootte

De grootte van de kooi is erg belangrijk. Veel mensen maken de fout om een dwergpapegaai in een te klein kooi te plaatsen vanwege zijn kleine grootte. Maar niets is minder waar een dwergpapegaai heeft juist veel ruimte nodig, omdat ze erg actief zijn.

Daarnaast leven de dwergpapegaaien ook vaak in koppels (meerderheid) waardoor een ruimere kooi nog belangrijker is.

Verder strekt de dwergpapegaai wel eens zijn vleugels uit door heel hard op zijn zitstok te gaan fladderen. Als de kooi te klein is dan zouden zijn vleugels hierdoor kunnen beschadigen.

Het is ook aangeraden om een kooi aan te schaffen met minimaal de volgende afmetingen: 60 x 40 x 100 cm en de spijlen tussen 1,4 en 2 cm, maar natuurlijk hoe groter, hoe beter.

Inrichting van de kooi

De inrichting van de kooi is ook een belangrijk onderdeel. De inrichting moet voor de dwergpapegaai comfortabel maar ook veilig zijn.

Daarnaast is het ook belangrijk dat er genoeg speeltjes in de kooi zitten, zodat de dwergpapegaaien zich niet zullen vervelen. Maar het moet ook weer niet overvol zitten met speeltjes. Je kan de speeltjes afwisselen om voor variatie te zorgen.

Verder is het belangrijk dat er meerdere zitstokken, bij voorkeur houten of zelfs natuurlijke takken in de kooi zitten (minimaal 3 zitstokken). Maar zorg ervoor dat de zitstokken niet te dicht op elkaar zitten. Zet de zitstokken op een afstand van elkaar, zodat ze moeite moeten doen door bijvoorbeeld te klimmen of vliegen om luiheid te voorkomen.

Als laatst is het ook handig als de inhoud van de kooi goed te bereiken is. Bijvoorbeeld door meerdere deurtjes te hebben, zodat het verversen van de voer/waterbakken of plaatsen/verwijderen van de speeltjes gemakkelijker is.

Bodembedekking

Vaak worden er voor vogels vogelzand gebruikt als bodembedekking. Maar voor de dwergpapegaaien is het liever afgeraden, omdat het zand in de oogjes kunnen komen.

Voor de dwergpapegaaien wordt er aangeraden om beukensnippers, maïskorrels of houtkorrels te gebruiken. Deze bodembedekkers hebben ook nog voordelen dat ze goed absorberen en dat het niet stuift.

Onderhoud

Bij het opvoeden van een dwergpapegaai hoort natuurlijk ook het onderhouden van de kooi erbij. Door de kooi regelmatig goed te onderhouden zorg je ervoor dat de dwergpapegaai comfortabel en hygiënisch in zijn kooi kan verblijven. De onderhoud kan je onderverdelen in de volgende drie periodes:

-Dagelijks

Bij de dagelijkse onderhoud moet je denken aan het verversen van het water en de voerbakjes. Maar ook het verwijderen van de oude etensresten. Verder kan je om de zoveel dagen de speeltjes verwisselen voor de variatie.

-Wekelijks

Bij de wekelijkse onderhoudsbeurt zorg je ervoor dat de bodembedekking wordt verschoont en dat de (klim)speeltjes schoon worden gemaakt. Probeer daarnaast regelmatig rondom de kooi het ook schoon te houden. Verder kun je ook gelijk tijdens dit moment hun fysiek controleren. Hiermee wordt bedoelt of de nagels nog scherp zijn, is de verenkleed in orde enzovoort.

-Om de paar maanden

Als laatst is het tijd voor de grote schoonmaakbeurt, deze wordt om de 2 à 3 maanden uitgevoerd. Bij de grote schoonmaakbeurt reinig je eigenlijk de gehele kooi/volière door middel van heet water.

Verwijder je de speeltjes, deze kan je ontsmetten met warm water en (appel)azijn of Dettol. De touwtjes kan je onderdompelen in water maar zorg dat deze wel weer helemaal droog is voordat je het terug plaatst in de kooi.

Conclusie

Welk dwergpapegaai kooi is nou de beste koop? Dit is een vraag die lastig te beantwoorden is. Twijfel je over een kooi door zijn grootte, dan is het aangeraden om de grotere kooi aan te schaffen. Of ben je aan het twijfelen tussen de prijzen? Beeld je in dat de kooi minstens 10 jaar en zo niet wel 25 jaar lang gebruikt gaat worden.

Je kan haast geen verkeerde beslissing nemen als je een dwergpapegaaien kooi aanschaft uit onze top 5 lijst. De kwaliteit van elk kooi is namelijk even goed alleen de uiterlijk, grootte en de prijzen kunnen hierin verschillen.

Ben je liever opzoek naar een grotere vogelkooi of een vogelkooi voor buiten bekijk dan de vogelkooi voor buiten.

Inhoudsopgave

Gerelateerd

PrijsKenner
Copyright © 2023 PrijsKenner.nl – Alle rechten voorbehouden

PrijsKenner.nl neemt deel aan affiliateprogramma’s om commissie te verdienen met links naar partners (Bol & Amazon). Met onze reviews & links kunnen we een kleine commissie verdienen.