PrijsKenner

Beste elektrische tandenborstel 2024

Laatste update: January 11, 2024
Author Logo
Geschreven door:  Donny
Hoe hebben wij getest?
products-researched
13
Producten
onderzocht
15
Uren
besteed
reviews collected
36
Ervaringen
verzameld
10
Webshops
vergeleken

Veel mensen stappen steeds vaker over op elektrische tandenborstels. Dit komt, omdat ze goede verhalen gehoord hebben van hun vrienden, familie of de tandarts hebben hun doorverwezen om een elektrische tandenborstel te gaan gebruiken.

Het is ook bewezen dat het gebruik van elektrische tandenborstel de tanden beter schoonmaakt dan de handmatige tandenborstels. Naast dat het beter schoonmaakt zorgt een elektrische tandenborstel ook voor gemak en betere efficiëntie.

Ben jij van plan om een elektrische tandenborstel aan te schaffen maar heb je nog twijfels? Neem dan eerst onze koopgids door hierin worden een aantal tips gegeven over de elektrische tandenborstel, wordt er beschreven waar jij op moet letten bij het aanschaffen van een elektrische tandenborstel en welke elektrische tandenborstels de beste zijn van 2024.

1
Oral-B Vitality 100 CrossAction Zwart - Elektrische Tandenborstel
Beste instapmodel elektrische tandenborstel
Bekijken Bol.com
2
Oral-B Pro 3 - 3900 - Zwarte en Roze - Elektrische Tandenborstel
Beste koop elektrische tandenborstel
Bekijken Bol.com
3
Philips Sonicare DiamondClean HX9911/09 - Elektrische tandenborstel
Beste elektrische tandenborstel met reisetui
Bekijken Bol.com
4
Oral-B iO 10 - Elektrische Tandenborstel - Zwart
Beste High-end elektrische tandenborstel
Bekijken Bol.com
5
Philips Sonicare Series 3100 HX3673/14 - Elektrische tandenborstel
Beste Philips Sonicare Series elektrische tandenborstel
Bekijken Bol.com

Top 5 beste elektrische tandenborstel van 2024

Om je keuze te vergemakkelijken hebben wij voor jou een top 5 beste elektrische tandenborstel van 2024 op een rijtje gezet. Vervolgens wordt er uitgebreid beschreven over de voor/-nadelen en over de specificaties van de elektrische tandenborstels.


1. Oral-B Vitality 100 CrossAction

De Oral-B Vitality 100 CrossAction is de beste instapmodel voor een elektrische tandenborstel. De Vitality 100 CrossAction is een eenvoudige elektrische tandenborstel zonder teveel extra functies. Het doet wat het moet doen, het is effectiever dan de gewone tandenborstels en is erg goedkoop. Het maakt gebruik van 2D (oscilleert en roteert) technologie voor een uitgebreide reiniging.

De enige functie die deze tandenborstel heeft is de pro-timer. Hierdoor geeft het een signaal (korte pulserende onderbreking) af na 30 seconden, zodat jij weet dat je naar het volgende kwadrant van het gebit moet. Na de vierde sectie oftewel na 2 minuten geeft het een langdurende pulserende onderbreking, zodat jij weet dat je al 2 minuten lang bezig bent met poetsen.

Daarnaast gaat deze elektrische tandenborstel zo'n 8 dagen mee na een volledige oplaadbeurt. Is het niet voorzien van smart functies, zoals batterij indicator, poetsdruk sensor of bluetooth verbinding. Verder is de Oral-B Vitality 100 CrossAction te verkrijgen in 4 verschillende kleuren. Krijg je bij de aanschaf 1 Handvat, 1 Opzetborstel en 1 Oplader mee.

Pluspunten

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Voorzien van een ingebouwde timer
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren
 • Effectiever dan de handmatige tandenborstels

Minpunten

 • De techniek is erg beperkt, alleen de ingebouwde timer

Bekijk de Oral-B Vitality 100 CrossAction bij deze vertrouwde webshops:


2. Oral-B Pro 3 3900

De Oral-B Pro 3 3900 is de beste koop van de elektrische tandenborstel. Daarnaast is deze ook nog eens voorzien van een goede duo-set.

Dit is een hele goede elektrische tandenborstel met een goede prijs. Het maakt gebruik van een 3D (oscilleert, roteert en pulseert) technologie voor een diepe reiniging. Hierdoor verwijdert het wel tot 100% meer tandplak dan een gewone handtandenborstel.

Bovendien is deze elektrische tandenborstel voorzien van een ingebouwde timer van 2 minuten (4x 30 seconden). Heeft het ook nog een poetsdrukcontrole, zodat als er te hard wordt gepoetst het pulseren van de borstel automatisch stopt en brand er een rode LED-lampje.

Verder gaat de Oral-B Pro 3 3900 met één oplaadbeurt meer dan 2 weken mee door de lithium-ionbatterij en is het voorzien van 3 verschillende poetsstanden, dagelijkse reiniging, gevoelige tanden en whitening stand.

Als laatst krijg je bij deze duo-set 2 Handvatten, 2 Opzetborstels en 1 Oplader mee en is de Oral-B Pro te verkrijgen in 4 verschillende kleuren. Wil je liever geen duo-set maar wel de Pro gebruiken, zie dan Oral-B Pro 3

Pluspunten

 • Geweldige prijs-kwaliteitsverhouding
 • 3 verschillende poetsstanden
 • Ingebouwde timer
 • Voorzien van poetsdrukcontrole
 • Maakt gebruik van 3D technologie
 • Heeft een lange batterijduur van wel meer dan 2 weken

Minpunten

 • Je krijgt maar 1 opzetborstel
 • Niet voorzien van de bluetooth functie

Bekijk de Oral-B Pro 3 3900 bij deze vertrouwde webshops:


3. Philips Sonicare Elektrische Tandenborstel DiamondClean 9000

De Philips Sonicare DiamondClean 9000 is de beste sonische elektrische tandenborstel. Deze elektrische tandenborstel van Philips maakt gebruik van de sonische poetstechniek om de tanden witter te maken.

De DiamondClean 9000 is een geavanceerde elektrische tandenborstel die jouw de benodigde begeleiding zal geven om een gezonde poetsgewoonten te krijgen of verbeteren.

Bovendien kan je de elektrische tandenborstel verbinden met de Sonicare-app. Hierdoor krijg je een overzicht van jouw gepersonaliseerde voortgangsrapport in de app te zien, zo om jouw poetsgewoonten te kunnen aanpassen of vast te houden.

De DiamondClean 9000 maakt gebruik van de C3 Premium Plaque Defence-opzetborstel. Deze opzetborstel is speciaal ontworpen voor de diepste reiniging.

Het is gemaakt van zachte, flexibele zijkanten en gebogen borstelharen die met de contouren van de tanden meebewegen. Hierdoor maakt de tandenborstel 4x meer contact en verwijdert het tot 10x meer tandplak dan een gewone tandenborstel.

Daarnaast is de DiamondClean 9000 ook nog voorzien van de volgende functies, ingebouwde timer, ingebouwde poetsdruksensor, BrushSync-vervangingsherinnering om de opzetborstel te vervangen en de BrushSync-koppeling. De BrushSync-koppeling zorgt ervoor dat die automatisch de juiste stand en sterkte gebruikt voorbij de juiste opzetborstel, zodat je de best mogelijke reiniging krijgt.

Verder heeft deze elektrische tandenborstel 4 poetsstanden en 3 sterktes. De Clean (dagelijkse reiniging), White+ (verwijderen van tandaanslag), Gum Health (reinigt het tandvlees) en de Deep Clean+ (een grondige en verfrissende reiniging). Met een Laag, Medium en Hoog als sterkte.

Als laatst heeft deze elektrische tandenborstel een batterij duur 2 tot 3 weken. Worden de volgende artikelen meegeleverd: 1 Handvat, 1 Opzetborstel, 1 Oplaadbare reisetui en 1 glas waarmee je ook kan opladen.

Pluspunten

 • Voorzien van meerdere oplaad mogelijkheden, oplaadbare glas en reisetui
 • Beste sonische elektrische tandenborstel
 • Maakt gebruik van app verbinding
 • Voorzien van haast alle mogelijke functies
 • Luxe elektrische tandenborstel

Minpunten

 • Aanschaf prijs is redelijk hoog
 • Slechts 1 meegeleverde opzetborstel

Bekijk de Philips Sonicare Elektrische Tandenborstel DiamondClean 9000 bij deze vertrouwde webshops:


4. Oral-B iO 10

De Oral-B iO 10 is de beste elektrische tandenborstel. Deze elektrische tandenborstel van Oral-B is voorzien van alle mogelijke functies die jij maar kan bedenken.

Het maakt gebruik van een unieke ronde borstelkop in combinatie met micro-vibrerende borstelharen. Ook biedt het een gepersonaliseerde livecoaching aan en wordt je intuïtief in realtime begeleidt.

Daarbij maakt het ook nog eens gebruik van tandtracking in 3D met A.I. (artificiële intelligentie). Deze functies controleert heel nauwkeurig hoe je de tandenpoetst en helpt je zo grondig mogelijk te poetsen.

Daarnaast is deze elektrische tandenborstel ook voorzien van een interactieve kleurendisplay die belangrijke informatie weergeeft. Zo kan je de poetsstanden erop zien, wordt je verwelkomt als je hem aan zet, krijg je een smiley die glimlacht als je goed hebt gepoetst, herinneringen om de opzetborstels te vervangen, minutenpoetstimer enzovoort.

Verder heeft deze elektrische tandenborstel 7 verschillende poetsstanden: de dagelijkse reiniging, tandvleesverzorging, intense reiniging, gevoelige tanden, whitening, tongreinigin en supergevoelige tanden. Heeft het ook ingebouwde poetsdruksensor, zodat als je te hard poets een rode waarschuwing krijgt en als je goed poetst een groene licht krijgt.

Als laatst kan je na één volle laadbeurt weer zo'n 3 à 4 weken gebruiken. Krijg je de volgende spullen meegeleverd bij de aanschaf: 1 iO 10 Handvat, 1 Opzetborstel, 1 Opzetborstel houder, 1 Oplaad reisetui en 1 iO Sense oplader dit is een snellader waarmee je in 3 uur tijd de elektrische tandenborstel volkan laden.

Pluspunten

 • Beste elektrische tandenborstel
 • Maakt gebruik van app verbinding
 • Voorzien van meerdere oplaad mogelijkheden, oplaadbare glas en reisetui
 • Voorzien van alle mogelijke functies
 • 7 verschillende poetsstanden
 • Zeer luxe elektrische tandenborstel

Minpunten

 • Hele hoge aanschafprijs

Bekijk de Oral-B iO 10 bij deze vertrouwde webshops:


5. Philips Sonicare Series 3100 (HX3673/14)

De Philips Sonicare Series 3100 is een goede elektrische tandenborstel. Deze staat dan ook als concurrent tegenover de Oral-B Pro 3. Er is weinig verschil tussen deze twee modellen alleen dat de één sonische poetstechniek gebruikt en de ander de 3D poetstechniek.

Wel is het zo dat de overstap van de handmatige tandenborstel naar de Philips Sonicare Series gemakkelijker gaat, omdat de langwerpige opzetborstel erg op de gewone tandenborstel lijkt.

De Philips Sonicare Series 3100 maakt daarnaast gebruik een ingebouwde druksensor, ingebouwde timer en BrushSync-vervangingsherinnering. Deze functie houdt bij hoelang je al de opzetborstel gebruikt en hoe hard je poetst. Hierop maakt de elektrische tandenborstel een overweging en laat je doormiddel van korte pieptonen en symbol op de handvat weten wanneer het tijd is om de opzetborstel te moeten vervangen.

Verder wat de Oral-B niet heeft is de Easy-start. Deze programma zorgt ervoor dat je bij de eerste 14 keer de nieuwe elektrische tandenborstel gebruikt steeds geleidelijk de poetskracht verhoogt, zodat jij beter aan de elektrische tandenborstel kan wennen.

Als laatst heeft de Philips Sonicare Series 3100 een batterijduur van ongeveer 2 weken lang en maakt het gebruik van een USB-oplader, zonder voedingsadapter. De volgende producten worden meegeleverd bij de aanschaf van de Philips Sonicare: 1 Handvat, 1 Reisetui, 1 opzetborstel en 1 Oplaadstation.

Pluspunten

 • Verwijdert tot wel 3x zo veel tandplak
 • Ingebouwde druksensor
 • Ingebouwde timer
 • Easy-start
 • BrushSync-vervangingsherinnering

Minpunten

 • Je krijgt maar 1 opzetborstel bij
 • Is voorzien van maar 1 poetsstand
 • Niet voorzien van de bluetooth functie
 • Wordt geleverd zonder voedingsadapter

Bekijk de Philips Sonicare Series 3100 (HX3673/14) bij deze vertrouwde webshops:


Koopgids voor de beste elektrische tandenborstel

Welke poetstechnieken bestaan er?

Er bestaan 3 soorten poetstechnieken bij de elektrische tandenborstels: roterend 2D, roterend 3D en sonisch.

Roterend 2D is een poetstechniek die wordt uitgevoerd bij ronde borstelkop. De borstelharen van de ronde borstelkop draaien snel rond met vaste intervallen, waarbij alleen de draairichting verandert.

Roterend 3D is een poetstechniek die ook wordt uitgevoerd door een ronde borstelkop en werkt net als de roterend 2D techniek. Maar naast dat het alleen ronddraait, pulseert het ook tegelijkertijd. Dit zorgt ervoor dat ook vuil op moeilijke plaatsen in de mond ook weggepoetst kan worden.

Sonisch is een poetstechniek die wordt toegepast bij een langwerpige borstelkop. De borstelkop beweegt hier met een hele hoge snelheid op en neer, maar trilt ook tegelijkertijd. Daarnaast is de overstap van handmatige tandenborstel naar de sonisch elektrische tandenborstel gemakkelijker, omdat de borstelkop en de poets bewegingen op elkaar lijken.

Welke opzetborstels zijn er?

Er zijn twee verschillende opzetborstels, namelijk de ronde opzetborstel en de langwerpige opzetborstel. Oral-B staat vooral bekend met zijn ronde opzetborstels, maar naast de standaard ronde opzetborstels beschikken zij ook over verschillende soorten opzetborstels en elk opzetborstel met een ander doeleinden.

De Philips Sonicare maakt gebruik van de langwerpige opzetborstels. Hierdoor is vaak de overstap ook makkelijker, omdat het qua vorm erg op de handmatige tandenborstel lijkt.

Wanneer moet je de opzetborstels vervangen?

Het vervangen van de opzetborstels verschilt in hoe vaak je het gebruiken en per merk. Als je twee keer per dag je tanden poets, dan is het aangeraden om de borstelkop om elke 3 à 4 maanden te vervangen. Maar tegenwoordig zijn de betere elektrische tandenborstels voorzien van een digitale herinnering om je opzetborstel te vervangen. Vaak is dit ook gebaseerd op de tijd dat je de vorige opzetborstel hebt vervangen.

Is de elektrische tandenborstel niet voorzien van een digitale herinnering? Maak je geen zorgen, haast alle opzetborstels zijn voorzien van een indicator door middel van een kleurstelling.

De opzetborstels beginnen met een blauwe kleur naar mate de blauwe kleur van opzetborstel vervagen naar wit, dan is het tijd om de opzetborstel te vervangen. Ook als de haren beginnen te buigen van de borstelkop is dit een goede indicatie om je opzetborstel te vervangen.

Informatie over elektrische tandenborstel die je moet weten voordat je er een aanschaft

Waar moet je opletten als je een elektrische tandenborstel wilt aanschaffen? Namelijk niet alle elektrische tandenborstel zullen de gewenste resultaten geven die je zou willen.

Dit komt door een aantal factoren die hierin meespelen denk hierbij aan de soort opzetborstel, ingebouwde functies, batterijduur, etc. Om jou een betere beeld te geven over de verschillende soorten elektrische tandenborstels die er zijn, hebben wij voor jou de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet. 

Opzetborstel

De elektrische tandenborstels gebruiken opzetborstels om de tanden schoon te poetsen. Hierdoor hoef je niet telkens een hele nieuwe tandenborstel aan te schaffen als de oude versleten is, maar alleen de opzetborstel vervangen is voldoende.

Wel is het handig om van te voren al te kiezen met welke doel je graag wilt poetsen. Zo zijn er bijvoorbeeld borstels met langere haartjes voor de extra grondige reiniging, borstels speciaal voor melktanden, borstels voor gevoelige tanden, etc.

Let bij het vervangen wel op welke type opzetborstel je hebt, omdat er verschillende soorten zijn. Zo past namelijk niet elk opzetborstel op elk tandenborstel. De Oral-B opzetborstels passen niet op de tandenborstels van Philips en omgekeerd ook niet.

Daarnaast heb je wel merkloze opzetborstels maar de kwaliteit is erg verschillend. Het is dan ook altijd aangeraden om de originele opzetborstels te gebruiken.

Poetsstanden

Een elektrische tandenborstel kan meerdere poetsstanden hebben. Vaak bestaan de standaard elektrische tandenborstels uit 1 of 2 poetsstanden, maar de betere elektrische tandenborstels wel uit 5 tot 7 poetsstanden. Hieronder op een rijtje de meest voorkomende poetsstanden:

 • De standaard poetsstand zorgt voor een grondige reiniging bij dagelijks gebruik.
 • Gevoelige poetsstand reinigt het gebit op een zachte en milde manier, goed voor gevoelige tanden/tandvlees.
 • Intense poetsstand zorgt voor een intensieve reiniging en het opfrissen van de gebit.
 • Massage poetsstand ook wel tandvleesverzorging zorgt voor een massage aan de tandvlees met een lage bewegingssnelheid. Goed voor de tandvlees en helpt bij het genezen van ontstoken tandvlees.
 • Whitening poetsstand zorgt voor het bleken (polijsten) van de tandoppervlak. Gebruik wel de juiste opzetborstel hiervoor (polijstborstel).

Ingebouwde timer

De ingebouwde timer is eigenlijk een essentiële functie. Deze functie houdt bij hoelang je al aan het tandenpoetsen bent. De meeste elektrische tandenborstels zijn voorzien van deze functie, het geeft aan wanneer de 2 minuten voorbij zijn.

Sommige geavanceerdere elektrische tandenborstels hebben zelfs een interval timer. Deze geeft iedere 30 seconden een signaal af. Dit zorgt ervoor dat je nog nauwkeuriger elk kwadrant (rechtsboven, rechtsonder, linksboven en linksonder) van je mond evenveel tijd geeft aan het poetsen van de tanden.

Druksensoren

De meeste elektrische tandenborstel zijn voorzien van deze functie. Deze functie zorgt ervoor dat als je te zwaar poets er een LED-lampje gaat branden, een trilling of een zachte pieptoon komt. Hierdoor wordt je aan herinnert dat je te zwaar poets. Bij telkens te zwaar poetsen kan je ervoor zorgen dat het glazuur van je tanden afschrappen, waardoor je gevoelige tanden kan krijgen.

Batterij

Bij draadloze apparaten speelt de accuduur wel altijd een belangrijke rol. Zo is dit ook het geval bij de elektrische tandenborstel. Je wilt immers niet telkens na één poetsbeurt je tandenborstel opladen.

Gelukkig kun je bij de meeste elektrische tandenborstels na één oplaadbeurt weer z'n 2 weken gebruiken. Soms is het 1 week maar soms ook weer 3 weken dit verschilt weer per merk en per model. Is dit voor jou een belangrijk punt, omdat je vaak op reis gaat dan is het verstandig om hier nog meer op te letten.

Daarnaast is het opladen van een elektrische tandenborstel over het algemeen redelijk langzaam, de meeste hebben wel 10 à 16 uur nodig om weer 100% te zijn. Er zijn ook nog zelfs modellen aanwezig die er 24 uur overdoen.

Verder zijn er ook tandenborstels die op losse batterijen werken, vaak zijn die elektrische tandenborstels voor kinderen.

Smartphone verbinding

De high end elektrische tandenborstels maken ook nog zelfs gebruik van een smart app. Dit zijn de meest uitgebreide elektrische tandenborstel, vaak hebben deze een prijskaartje van meer dan 200 euro. Deze tandenborstel kan dan met behulp van bluetooth verbonden worden aan je smartphone of tablet.

In de smart app krijg je vervolgens heel erg gedetailleerd informatie over je poetsgedrag. Vervolgens geeft de app je ook feedback en tips over hoe je je poetsgedrag kan verbeteren. Zo kan je bijvoorbeeld heel nauwkeurig zien welke tanden je te hard, te weinig of juist te veel poetst.

De voor -en nadelen van elektrische tandenborstel

Ook een elektrische tandenborstel heeft zo zijn voor -en nadelen natuurlijk. Hieronder op een rijtje de voor -en nadelen van de elektrische tandenborstel.

Voordelen

 • Je poets veel nauwkeuriger met de juiste tijdsduur door de ingebouwde timer
 • Je verwijdert meer tandplak, omdat je bij plekken komt waar je met de handmatige tandenborstel niet kan komen.
 • Je poets je tanden ook veel beter door de druksensoren
 • De mondhygiëne wordt veel meer verbetert
 • Door gebruik te maken van de smart app krijg je een veel gedetailleerder informatie over je poetsgedrag.

Nadelen

 • Het kan erg prijzig zijn vergeleken met de gewone handmatige tandenborstel
 • Je moet telkens opzetborstels kopen, deze kunnen ook redelijk prijzig zijn
 • Als de tandenborstel leeg is moet je redelijk lang opladen voor één tandenpoets beurt, denk hierbij aan ongeveer 20 tot 40 minuten

Conclusie

Welk elektrische tandenborstel is nou de beste koop? Dit is een vraag die lastig te beantwoorden is. Wel zijn de elektrische tandenborstels van Oral-B en Philips het meest bekendst en populairst. Maar ook hier is niet te zeggen welke het beste is. Ze zijn allebei heel erg goed en gebruiken allebei een andere techniek maar zorgen wel voor dezelfde uitkomst.

Het ligt aan naar waar jij opzoek bent en wat jij fijner vindt: wil je liever een ronde opzetborstel of juist een langwerpige opzetborstel gebruiken, welke functies zou je allemaal willen hebben op je tandenborstel enzovoort.

Je kan haast geen verkeerde beslissing nemen als je een elektrische tandenborstel aanschaft uit onze top 5 lijst. De kwaliteit van elk elektrische tandenborstel is namelijk even goed alleen de functionaliteit en de prijzen kunnen hierin verschillen. De één heeft een ronde opzetborstel en de ander weer een interval timer. Bedenk van te voren goed na wat jij graag zou willen en of bepaalde functies wel nodig zijn voor jou.

Wil je naast een goede mondhygiëne ook nog wittere tanden, bekijk de volgende tandpasta's voor wittere tanden.

Inhoudsopgave

Gerelateerd

PrijsKenner
Copyright © 2024 PrijsKenner.nl – Alle rechten voorbehouden

PrijsKenner.nl neemt deel aan affiliateprogramma’s om commissie te verdienen met links naar partners (Bol & Amazon). Met onze reviews & links kunnen we een kleine commissie verdienen.