PrijsKenner

Beste glazen hamsterkooi 2023

Laatste update: April 15, 2023
Author Logo
Geschreven door:  Lisa
Hoe hebben wij getest?
products-researched
16
Producten
onderzocht
15
Uren
besteed
reviews collected
42
Ervaringen
verzameld
12
Webshops
vergeleken

Als je van plan bent om een hamster aan te schaffen. Dan weet je waarschijnlijk al dat hierbij ook een hamsterkooi hoort. Een hamsterkooi is ook niet zomaar een aankoop, dit is misschien wel de belangrijkste aankoop voor de hamster.

Met een goede hamsterkooi kan je namelijk de leefomgeving van de hamster optimaal inrichten, zodat de hamster een gezonde en veilige leven krijgt. Doordat er tal aan verschillende hamsterkooien zijn qua uiterlijk, materiaal etcetera, proberen wij jouw zoektocht naar de juiste glazen hamsterkooi te vergemakkelijken.

Wij hebben een uitgebreide onderzoek gedaan waaruit een top 5 beste glazen hamsterkooi is uitgekomen.

Heb je nog enkele twijfels of wil je meer informatie weten? Neem dan gerust eerst onze koopgids door hierin worden een aantal onderwerpen beschreven over de glazen hamsterkooi en wordt er beschreven waar jij op moet letten bij het aanschaffen van een glazen hamsterkooi.

De 5 Beste glazen hamsterkooi van 2023

Om je keuze te vergemakkelijken hebben wij voor jou een top 5 beste glazen hamsterkooi van 2023 op een rijtje gezet. Vervolgens met een uitgebreide beschrijving over de voor/-nadelen en over de specificaties van de glazen hamsterkooi.


1. PETGARD Oregon

De Petgard Oregon is een zeer goede hamsterkooi van hoogwaardige kwaliteit. Het zorgt voor een comfortabele leefomgeving door zijn grote afmetingen. Hierdoor heeft jouw hamster veel ruimte en heeft het ook nog eens 2 verdiepingen. Wil je liever een wat kleinere model van de Petgard bekijken dan de Petgard Minnesota.

De Oregon is daarnaast gemakkelijk schoon te maken, doordat het 3 grote kleppen heeft aan de voorzijde. Hierdoor kun je eenvoudig bij elke plek komen van de kooi. Verder is de glazen bak eenvoudig te verwijderen van de staaldraad kooi, zodat het ook geschikt is voor een grote onderhoudsbeurt.

Verder krijg je de volgende accessoires meegeleverd bij de aanschaf van deze kooi: 2 houten laders, 2 houten etages, 1 looprad en 1 huisje. Alle houten accessoires zijn niet behandeld, zodat ze volledig veilig zijn voor je hamster.

Pluspunten

 • Gemaakt van hoogwaardig kwaliteit
 • Ruime hamsterkooi
 • Voorzien van 2 verdiepingen
 • De hamsterscaping goed te volgen door de glazen onderbak

Minpunten

 • Geen

Bekijk de PETGARD Oregon bij deze vertrouwde webshops:

amazon.nl Amazon.nl
Uitverkocht
Bekijken
Laatste amazon prijs update: December 8, 2023 1:36 am

2. Ferplast Hamsterkooi Karat 100

De Ferplast Hamsterkooi Karat 100 is de grootste kooi uit onze lijst. Deze kooi is te verkrijgen in 3 verschillende formaten namelijk de Karat 100, Karat 80 en Karat 60. De Karat 100 is voorzien van twee verdiepingen, waardoor er een grotere leefoppervlakte wordt gecreëerd.

Ook heeft het een hoge glazen onderbak. Hierdoor kan je de onderbak vullen met een dikke laag bodembedekking. Wat weer goed is voor het stimuleren van het graven en het zorgen van de hamsterscaping.

Daarnaast is de bovenkant van de kooi gemaakt van robuuste zwarte tralies en is de afstand tussen de tralies klein, zodat de hamster er niet doorheen kan kruipen. Verder Is de kooi voorzien van 3 deurtjes, 2 aan de voorkant en 1 aan de bovenkant om eenvoudig bij de inhoud van de kooi te kunnen komen.

Als laatst wordt de kooi geleverd met de volgende accessoires: voerbakje, waterflesje, looprad, een slaaphuisje en is het voorzien van 4 plastic voetjes om de kooi stevig op zijn plek te houden.

Pluspunten

 • De grootste hamsterkooi uit de lijst
 • Voorzien van veel accessoires
 • Bestaat uit meerdere verdiepingen
 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding

Minpunten

 • Prijs zit aan de hogere kant

Bekijk de Ferplast Hamsterkooi Karat 100 bij deze vertrouwde webshops:

amazon.nl Amazon.nl €235,17 Bekijken
bol.com Bol.com €247,95 Bekijken
Laatste amazon prijs update: December 8, 2023 1:36 am

3. Boon Interzoo Hamsterkooi Vision 58

De Boon Interzoo Vision 58 is de grotere variant van de Interzoo Vision. Je hebt ook namelijk de Vision 51. Het grootste verschil tussen deze twee is de grootte en de verdiepingen de Vision 58 heeft 2 verdiepingen en de Vision 51 maar 1 verdieping.

De Vision 58 is een middelgrote hamsterkooi. Het is niet de grootste maar ook niet de kleinste hamsterkooi. Deze hamsterkooi is voorzien van een glazen onderbak, zodat de hamsters zoveel kunnen graven als ze willen zonder dat de bodembedekking alle kanten vliegt.

Daarnaast heeft de hamsterkooi twee deuropeningen, aan de bovenkant van de kooi en aan de voorzijde van de kooi. Hierdoor kun je eenvoudiger bij de inhoud van de kooi komen.

Verder is deze hamsterkooi gemakkelijk schoon te maken, doordat de bovenkant van de kooi die van tralies is gemaakt eenvoudig los te koppelen is van de glazen onderkant. Als laatst krijg je de volgende accessoires meegeleverd bij de Vision 58: voerbakje, looprad en een slaaphuisje.

Pluspunten

 • Beschikt over meerdere verdiepingen
 • Geschikt voor hamsterscaping
 • Makkelijk schoon te houden
 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Goedkoopste uit de lijst

Minpunten

 • Minder geschikt voor baby hamsters
 • Niet inclusief waterflesje of waterbakje

Bekijk de Boon Interzoo Hamsterkooi Vision 58 bij deze vertrouwde webshops:

amazon.nl Amazon.nl €108,87 Bekijken
bol.com Bol.com €109,08 Bekijken
Laatste amazon prijs update: December 8, 2023 1:36 am

4. Duvo+ Hamsterkooi Glassy Glenn

De Glassy Glenn van Duvo+ is net zoals zijn naam al zegt een stijlvolle en kwalitatieve hamsterkooi. Het beschikt over een zwarte traliewerk met extra hoge glazen onderbak. Deze twee onderdelen zijn makkelijk van elkaar los te halen. Hierdoor kan je de hamsterkooi eenvoudig schoonmaken.

De hoge glazen onderbak zorgt ervoor dat er een extra dikke bodembedekking kan plaatsvinden, zodat jouw hamster nog meer kan genieten van het graven.

Daarnaast kan jij door deze glazen onderbak goed mee volgen hoe de reis van jouw hamster is wanneer hij/zij in de bodembedekking bezig is. Verder is deze hamsterkooi voorzien van 2 verdiepingen waardoor de hamster een grotere leefomgeving krijgt en heeft het 2 deuropening, zodat je makkelijk bij de inhoud van de kooi van komen.

Als laatst krijg je de volgende accessoires meegeleverd: voerbakje, looprad, slaaphuisje, 2 houten ladders en is de onderkant van de kooi voorzien van 4 voetjes voor extra stabiliteit van de kooi.

Pluspunten

 • Mooie design
 • Hoge kwaliteit
 • Eenvoudig schoon te maken
 • Zeer geschikt voor hamsterscaping

Minpunten

 • Niet voorzien van een drinkflesje of waterbakje

Bekijk de Duvo+ Hamsterkooi Glassy Glenn bij deze vertrouwde webshops:


5. Ferplast Hamsterkooi Jerry 80

De Hamsterkooi Jerry 80 van Ferplast is een hamsterkooi van volledig glas. De Jerry is in vier verschillende maten te verkrijgen namelijk de Jerry 80, Jerry 81, Jerry 100 en de Jerry 101. Doordat deze hamsterkooi volledig van glas is gemaakt kan je makkelijk zien hoe jouw hamster het ondergrondse huis creëert.

Het grote voordeel is dan ook dat er voldoende ruimte is om te kunnen graven. Het is ook belangrijk dat je ervoor zorgt dat je minimaal 15 centimeter maar liefst 20 centimeter aan bodembedekking hebt.

Ondanks dat je een grote hamsterkooi hebt moet je wel zorgen voor plateau's, zodat de hamster verschillende hoogtes in kan gaan. Doe je dit niet dan is de leefruimte wel weer wat kleiner voor de hamster.

Pluspunten

 • Volledig van glas
 • Zeer geschikt voor hamsterscaping
 • Gemaakt van duurzaam materiaal
 • Eenvoudig schoon te maken

Minpunten

 • Niet voorzien van extra accessoires
 • Er is maar een enkel opening

Bekijk de Ferplast Hamsterkooi Jerry bij deze vertrouwde webshops:


Koopgids voor glazen hamsterkooi

Wat is een glazen hamsterkooi?

Een glazen hamsterkooi is een ideaal verblijf voor hamsters. Een hamsterkooi dat van glas is gemaakt wordt ook wel 'terrarium' genoemd. Deze kooien zijn ideaal voor hamsters.

De hamsters krijgen namelijk geen mogelijkheid om te ontsnappen, omdat ze geen grip hebben op het glas. Daarbij is het glas ook nog eens erg stevig en kun je zien hoe de hamster een tunnel graaft.

Tegenwoordig heb je naast een volledige glazen hamsterkooi ook hamsterkooien waarbij de onderste gedeelte van glas is gemaakt en aan de bovenkant van staaldraad is. Deze kooien worden ook wel hybride hamsterkooi genoemd en bieden nog meer voordeel.

Waar plaats je de glazen hamsterkooi?

Het is belangrijk om rekening te houden met de plaatsing van de hamsterkooi, zodat jouw hamster een veilig en comfortabel leefomgeving heeft.

 • Zorg ervoor dat de kooi niet op een lawaaiige plek komt te staan. Hamsters hebben namelijk ook rust nodig en vooral overdag, omdat hamsters meer nachtdieren zijn.
 • Ook wordt het niet aangeraden om de hamster in de slaapkamer te plaatsen, omdat hamsters vooral actief zijn in de avond/nacht. Hierdoor kan jij een minder goede nachtrust krijgen.
 • Zet de kooi op een plek waar de temperatuur niet teveel zal schommelen. Een ideale kamertemperatuur voor de hamster ligt zo tussen de 18°C en de 23°C.
 • Zorg dat de hamsterkooi niet direct te maken krijgt met de zonlicht. Het kan dan al snel te warm worden in de hamsterkooi.

Wat is hamsterscaping?

Hamsterscaping is niks anders dan het natuurlijk inrichten van het hamsterverblijf door de hamster zelf. Denk hierbij aan gangetjes maken, graven of holletjes creëren. Het gebruik van een glazen kooi is dan ook zeer geschikt, omdat je dan goed de inrichting en het proces van het verblijft kan zien.

Daarnaast brengt hamsterscaping ook alleen maar voordelen met zich mee. Het zorgt ervoor dat de hamster zijn natuurlijke gedrag beter kan vertonen. Ook zorgt het voor minder verveling van de hamster waardoor die minder snel geneigd is om aan het verblijf te knagen, klimmen in de tralies, etc.

Het is belangrijk dat je een ruime hamsterverblijf hebt en een bodembedekking van minstens 15 tot 20 centimeter hoog, zodat de hamster genoeg diepte heeft om te kunnen graven.

Ventilatiesysteem

Het is belangrijk dat de kooi goed geventileerd is, zodat de hamster verse lucht krijgt. Vaak is het zo dat bij een volledige glazen kooi lastiger te ventileren is, omdat er alleen aan de bovenkant van de kooi openingen zijn. Het gebruik van een hybride kooi haalt deze probleem helemaal weg. Doordat het aan e bovenkant voorzien is van traliewerk kan het beter doorluchten.

Daarnaast kunnen hamsters het snel te koud of juist te warm krijgen. Het is dan ook belangrijk dat je de hamsterkooi niet in de buurt van ventilatoren, radiotoren of direct zonlicht plaatst, omdat de temperatuur hier veel kan schommelen.

Informatie over de glazen hamsterkooi die je moet weten voordat je er een aanschaft

Het kan lastig zijn om de juiste glazen hamsterkooi te kiezen die voor jou het beste is. Om jou een beter beeld te geven over de verschillende glazen hamster kooien die er zijn, hebben wij voor jou de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet. 

Grootte van de hamsterkooi

De grootte van de hamsterkooi is een belangrijk onderdeel bij het uitkiezen van een hamsterkooi. Hamsters zijn erg energieke dieren, ze houden om veel te bewegen en hebben dan ook veel ruimte nodig. Het helpt de hamsters ook om stress te voorkomen.

Bij het aanschaffen van een hamsterkooi is er ook aangeraden om de minimaal de volgende afmetingen te hebben: voor een goudhamster (Syrische hamster) 100 x 50 cm en voor bij een dwerghamster 60 x 50 cm. Maar natuurlijk hoe groter de kooi is hoe beter het is voor de hamsters.

Daarnaast kun je de leefruimte ook groter maken als je kooi van zichzelf niet al te groot is. Je kan de leefruimte groter maken door de volgende methodes toe te passen:

 • Meerdere verdiepingen maken in het hamsterverblijf, als de hoogte het toelaat
 • Je kan meerdere kooien met elkaar verbinden door een buizensysteem te gebruiken
 • Maak gebruik van een trappen systeem als je een kooi bovenop een hamsterbak plaatst

Onderhoud/Verschonen

Bij het aanschaffen van een hamsterkooi komt het onderhouden ook bij kijken. Het is belangrijk dat je de hamsterkooi goed onderhoud, zodat deze zolang mogelijk mee gaat. Daarnaast ook om te zorgen dat de hamster zo comfortabel en hygiënisch leeft om de gezondheid van de hamster te bevorderen.

Gelukkig is een hamster van zichzelf al een schone knaagdier. Hierdoor is het onderhouden niet een hele grote klus. Het onderhouden van de hamsterkooi is in drieën te verdelen, namelijk een dagelijkse onderhoud, wekelijkse onderhoud en maandelijkse onderhoud.

Dagelijks

Bij de dagelijkse onderhoud moet je denken aan het verversen van de voer- en waterbak. Verder moet je ook zorgen dat vuil en etensresten rondom de voederbak dagelijks weggehaald moet worden, dit kan vochtig worden en zelfs gaan rotten als het blijft liggen.

Wekelijks

Bij de wekelijkse onderhoud moet je het drinkflesje, voederbak of waterbak goed schoonmaken. Dit doe je door ze met heet water te wassen en het liefst zonder schoonmaakmiddel, omdat de ingrediënten van de schoonmaakmiddel de hamster kan vergiftigen.

Maandelijks

De maandelijkse onderhoud is de grote onderhoudsbeurt. Hierbij verschoon je de gehele kooi en vernieuw je ook de bodembedekking. Zorg ervoor dat je tijdens deze schoonmaakbeurt de hamsters in een ander veilige verblijf zet, dit kan in een ander kooi of doos (wel goed geventileerd).

Maak de hamsterkooi schoon met warm water en gebruik schoonmaakmiddel die hiervoor geschikt is. Het liefst niet geurende en hardnekkige middelen. Hamsters houden het liefst van hun eigen geuren en als je gebruik maakt van geurende middelen mist de hamster zijn eigen geur.

Zorg er ook voor dat je alle hoeken, accessoires en tralies ook goed schoonmaakt tijdens deze schoonmaakbeurt. Vervolgens droog het goed uit en zorg dat er geen schoonmaak resten achterblijven.

Accessoires

Tegenwoordig krijg je bij de meeste hamsterkooien wel meegeleverde accessoires, zoals een drinkflesje, voederbakje, looprad of trapjes zijn. Het is lastig om te bepalen hoe speels jouw hamster zal zijn. Iedere hamster zal namelijk anders reageren op een speeltje.

Het is verstandig om eerst te observeren hoe jouw hamster zal reageren op de accessoires. Speelt die vaak met de accessoires? Dan kan je meerdere accessoires aanschaffen, zodat je voor variatie kan zorgen.

Het is belangrijk dat je rekening houdt met de kwaliteit van de accessoires, dat ze geen gevaarlijke stoffen bevatten of scherpe randjes hebben om de veiligheid van jouw hamster te waarborgen.

Conclusie

Welk glazen hamsterkooi is nou de beste koop? Dit is een vraag die lastig te beantwoorden is. Je kan haast geen verkeerde beslissing nemen als je een glazen hamsterkooi aanschaft uit onze top 5 lijst.

De kwaliteit van elk kooi is haast even goed alleen de uiterlijk, grootte en de prijzen kunnen hierin verschillen. Wel als tip kunnen we je meegeven dat het verstandiger is om een groter kooi aan te schaffen dan een kleinere kooi, mits jouw portemonnee en ruimte het toelaten.

Ben je opzoek naar een hamsterkooi voor dwerghamsters of de beste glazen hamsterkooi bekijk dan de volgende artikelen: 

Inhoudsopgave

Gerelateerd

PrijsKenner
Copyright © 2023 PrijsKenner.nl – Alle rechten voorbehouden

PrijsKenner.nl neemt deel aan affiliateprogramma’s om commissie te verdienen met links naar partners (Bol & Amazon). Met onze reviews & links kunnen we een kleine commissie verdienen.