PrijsKenner

Beste goudhamster kooi van 2023

Laatste update: April 15, 2023
Author Logo
Geschreven door:  Lisa
Hoe hebben wij getest?
products-researched
29
Producten
onderzocht
18
Uren
besteed
reviews collected
43
Ervaringen
verzameld
12
Webshops
vergeleken

Ga jij binnenkort een goudhamster aanschaffen, dan ben jij zeker op zoek naar een hamsterkooi.

Door middel van dit artikel hopen we jou wegwijs te maken in de wereld van de hamsterkooien en je te helpen met de beslissing voor de ideale hamsterkooi voor jouw goudhamster.

Een hamsterkooi is namelijk niet zomaar een aankoop. Dit is waarschijnlijk wel de belangrijkste aankoop voor jouw hamster.

Een goede hamsterkooi kan namelijk zorgen voor een optimale leefomgeving en zo de gezondheid van jouw hamster bevorderen. Er zijn enorm veel verschillende hamsterkooien op de markt. Denk hierbij aan verschillen in uiterlijk, materiaal, prijs etc.

Heb je nog enkele twijfels of wil je meer informatie weten? Neem dan gerust eerst onze koopgids door. Hierin worden een aantal onderwerpen beschreven over de goudhamster kooi en wordt er beschreven waar jij op moet letten bij het aanschaffen van een goudhamster kooi.

De 5 Beste goudhamster kooi van 2023

Om je keuze te vergemakkelijken hebben wij voor jou een top 5 beste goudhamster kooi van 2023 op een rijtje gezet. Vervolgens met een uitgebreide beschrijving over de voor/-nadelen en over de specificaties van de goudhamster kooi.


1. Ferplast Kooi GABRY 80

De Gabry 80 van Ferplast is een zeer geschikte hamsterkooi voor de goudhamster. Het is een hybride hamsterkooi, de bovenkant is voorzien van tralies en de onderkant van massief glas die ruim en erg diep is. De hamster kan hierdoor goed graven en tunnels maken, terwijl jij volledige zicht hebt op je hamster.

Daarnaast is deze hamsterkooi voorzien van twee verdiepingen. Hierdoor kan je aan de bovenkant van de kooi allemaal accessoires aan toevoegen en de onderkant van de bak gebruiken als hamsterscaping.

Verder is deze hamsterkooi gemakkelijk schoon te maken. De tralies bovenkant kan volledig van de glazen bak losgemaakt worden en is er een deuropening in de tralie waardoor je gemakkelijk dagelijks de voerbakjes, waterbakjes kunt verversen.

Als laatst zitten de volgende accessoires meegeleverd: 1 stalen waterkommetje, 1 metalen ladder, 1 drinkflesje en plastic buizen.

Pluspunten

 • Goede kwaliteit
 • Duurzaam
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Diepe bodembedekking

Minpunten

 • Geen looprad
 • De plastic buis is niet minder geschikt voor de goudhamster

Bekijk de Ferplast Kooi voor Gerbils GABRY 80 bij deze vertrouwde webshops:

amazon.nl Amazon.nl €159,00 Bekijken
Laatste amazon prijs update: September 23, 2023 6:12 am

2. Ferplast Hamsterkooi Karat 100

De Ferplast Hamsterkooi Karat 100 is de grootste kooi uit onze lijst die ook nog eens geschikt is voor hamsterscaping. Deze kooi is te verkrijgen in 3 verschillende formaten de Karat 100, Karat 80 en Karat 60. Alhoewel de karat 60 wordt afgeraden voor de goudhamster, omdat deze te klein is.

De Karat 100 is voorzien van 3 niveaus, waarvan de eerste niveau een hoge glazen onderbak is. Hierdoor kan je de onderbak vullen met een dikke laag bodembedekking, dit stimuleert het graven en het zorgen van de hamsterscaping.

Daarnaast is de bovenkant van de kooi gemaakt van robuuste zwarte tralies. De tralie is eenvoudig helemaal los te koppelen van de glazen onderbak, zodat er makkelijk een grote schoonmaakbeurt kan worden uitgevoerd.

Verder is de kooi voorzien van veel deuropening, 2 aan de voorkant en 1 aan de bovenkant om eenvoudig bij de inhoud van de kooi te kunnen komen.

Als laatst wordt de kooi geleverd met de volgende accessoires: voerbakje, waterflesje, looprad, een slaaphuisje en is het voorzien van 4 plastic voetjes om de kooi stevig op zijn plek te houden.

Pluspunten

 • Duurzaam
 • Is de grootste glazen hamsterkooi
 • Complete accessoires
 • Eenvoudig schoon te maken

Minpunten

 • De duurste uit de lijst

Bekijk de Ferplast Hamsterkooi Karat 100 bij deze vertrouwde webshops:

amazon.nl Amazon.nl €235,17 Bekijken
bol.com Bol.com €247,95 Bekijken
Laatste amazon prijs update: September 23, 2023 6:12 am

3. Ferplast Knaagdierenkooi Criceti 100

De Ferplast Criceti 100 is een goede ruime hamsterkooi voor een lage prijs. De Criteti 100 is voorzien van 3 verdiepingen die dankzij de trappen te bereiken zijn voor de hamsters.

Deze hamsterkooi bestaat uit 2 delen, de bovenste gedeelte van witte tralies en de onderste gedeelte van een grote plastic bak. Deze twee delen zijn volledig van elkaar los te maken voor een grote schoonmaakbeurt.

De tralies van bovenkant kan je helemaal open, zodat je makkelijk bij de accessoires kan komen maar ook voor het verversen van de voeding.

Verder heeft het een grote en diepe onderbak wat ervoor zorgt dat de bodembedekking er niet makkelijk uit kan vallen tijdens het graven. Maar ondanks de diepe bodembedekking is het alsnog niet diep genoeg voor hamsterscaping.

Als laatst is deze kooi modulair (geschikt om met andere kooien te combineren door buizen bijvoorbeeld) en worden de volgende accessoires bijgeleverd: 1 huisje, 1 waterflesje, 1 looprad en 11 voerbakje. Maar deze accessoires zijn niet zo geschikt voor de goudhamster, zo is de looprad te klein voor een goudhamster en is het drinkflesje ook aan de kleine kant.

Pluspunten

 • Best budget koop
 • Zeer goede prijs-kwaliteit
 • Ruime kooi
 • Gemakkelijk te onderhouden
 • De kooi is modulair

Minpunten

 • Meegeleverde accessoires zijn niet zeer geschikt
 • De bodembedekking is niet diep genoeg voor hamsterscaping

Bekijk de Ferplast Knaagdierenkooi Criceti 100 bij deze vertrouwde webshops:


4. XXL hamsterkooi

De XXL hamsterkooi is de langste en de enige houten kooi uit de lijst. Deze hamsterkooi is gemaakt van uit en is aan de voorkant voorzien van acrylglas.

Daarnaast heeft deze hamsterkooi 1 opening. Aan de bovenkant van deze kooi is het namelijk voorzien van scharnierend gaasdeksel.

Verder heeft deze hamsterkooi 3 verdiepingen en heeft het een uitneembare bodemplaat, zodat je makkelijker kunt schoonmaken. Wil je optimaal gebruik maken van de 3 verdiepingen? Dan zorg je er wel voor dat je waarschijnlijk een te lage bodembedekking hebt.

Maar je kan de tweede verdieping ook weghalen waardoor je de bodembedekking helemaal tot de hoogste verdieping vullen. Hierdoor krijg je een diepe bodembedekking van wel minimaal 30 cm die geschikt zal zijn voor de hamsterscaping en heb je alsnog één plateau waar je hamster op zou kunnen lopen.

Pluspunten

 • Mooi houten design
 • Geschikt voor hamsterscaping
 • makkelijk schoon te maken
 • Langste hamsterkooi uit de lijst

Minpunten

 • Wordt geleverd zonder accessoires
 • Dubbel check of het hout goed is afgewerkt

Bekijk de XXL hamsterkooi bij deze vertrouwde webshops:


5. Ferplast Maxi Duna Multy

De Maxi Duna Multy van Ferplast is een dichte hamsterkooi die alleen een opening aan de bovenkant van de kooi heeft. Dit is een simpel en goedkope kooi die doet wat het moet doen.

Doordat deze kooi helemaal dicht is kan je deze kooi gemakkelijk vullen, zodat die een diepe bodembedekking krijgt voor hamsterscaping.

De bovenkant van de Maxi Duna Multy is gemaakt van een transparante plastic en aan de onderkant is het gemaakt van een ondoorschijnend plastic. De enige opening is aan de bovenkant van de hamsterkooi.

Aan de bovenkant van de hamsterkooi zit een traliedak die makkelijk open kan, zodat je eenvoudig bij de inhoud van de kooi kunt komen. Verder is de onderkant eenvoudig van de transparante bovenkan los te maken, waardoor je makkelijk een schoonmaakbeurt kan uitvoeren.

Pluspunten

 • Goedkoopste hamsterkooi van de lijst
 • Simpel maar groot
 • Geschikt voor hamsterscaping
 • Eenvoudig schoon te maken

Minpunten

 • Niet voorzien van accessoires

Bekijk de Ferplast Maxi Duna Multy bij deze vertrouwde webshops:


Koopgids voor goudhamster kooi

Wat is het verschil tussen de goudhamster kooi en de dwerghamster kooi?

Een goudhamster is groter dan de dwerghamster. Hierdoor is het grote verschil dat de hamsterkooi voor de goudhamster groter is dan die van de dwerghamster.

Daarnaast is het vaak zo dat de meegeleverde buizen bij een kooi niet geschikt zijn voor de goudhamster. Deze buizen zijn vaak te klein voor de goudhamsters.

Ondanks dat de kooi van de goudhamster groter is. Zijn de goudhamsters solitaire dieren en is het ook afgeraden om meerdere goudhamsters in één kooi te plaatsen.

Je maakt verder een goudhamster ook eerder blij met een grotere grond oppervlakte waarbij er een dikke bodembedekking is, zodat de goudhamster zijn eigen gangetjes kan graven.

Soorten hamsterkooien

Er zijn verschillende soorten en maten hamsterkooien op de markt. Deze verschillende hamsterkooien zijn onder te verdelen in 4 categorieën namelijk: staaldraad hamsterkooi (traliekooi), glazen hamsterkooi, dichte hamsterkooi (duna), hybride hamsterkooi en houten hamsterkooi.

Elk hamsterkooi heeft zijn voor -en nadelen. Verder is het aan je persoonlijke voorkeuren welk uiterlijk je zelf mooi vindt en of het past in je interieur.

-Staaldraad (traliekooi)

De traliekooi is waarschijnlijk wel de bekendste kooi. Deze kooi is voornamelijk gemaakt van staaldraad. De onderkant (onderbak) is in meeste gevallen gemaakt van hard plastic en de bovenkant bestaat uit tralies (staaldraad).

Het grootste voordeel van een traliekooi is dat het erg goed geventileerd is en zijn vaak in veel verschillende vormen te verkrijgen.

Het nadeel is dat de hamsters zouden kunnen ontsnappen als de afstanden tussen de tralies te groot zijn. Daarnaast zouden de vingers van de kinderen vast kunnen komen te zitten als ze er niet voorzichtig mee zijn.

-Glazen hamsterkooi (terrarium)

De glazen hamsterkooi wordt ook wel terrarium genoemd. Deze hamsterkooi bestaat volledige uit glas, waarbij ze maar vaak 1 opening hebben. Deze zit aan de voorkant of aan de bovenkant van de kooi met een schuifmechanisme.

Het voordeel van een glazen hamsterkooi is dat deze zeer geschikt zijn voor hamsterscaping en dus ook zeer geschikt voor de goudhamster. Dit komt doordat je met de glazen hamsterkooi mogelijkheid hebt voor het creëren van een diepe laag bodembedekking.

Verder krijg je de mogelijkheid om van alle kanten jouw hamster te zien graven, hoe die zijn tunnels maakt en waar zijn tunnels naartoe leiden. Als laatst is een glazen hamsterkooi erg veilig. De hamster kunnen namelijk lastig ontsnappen, omdat de hamsters geen grip op het glas kunnen krijgen.

Het nadeel van een glazen hamsterkooi is dat de ventilatie bij dit soorten kooien minder goed zijn, doordat ze maar vaak 1 opening hebben om het te kunnen ventileren.

-Dichte hamsterkooi (duna)

Een dichte hamsterkooi, ook wel Duna bak genoemd. Is een hamsterkooi die helemaal dicht is, alleen de bovenkant van de kooi is het voorzien van een opening in de vorm van een klep gemaakt van tralies. Deze hamsterkooi zijn vaak langer maar hebben geen verschillende niveaus.

Een groot voordeel van deze hamsterkooien is dat de bodembedekking niet buiten het verblijf kan komen, als de hamster gaat graven. Ook kan je met deze hamsterkooi zorgen voor een diepe bodembedekking en is het gemakkelijk schoon te maken.

Het nadeel is wel dat je de hamster niet kunt volgen tijdens het graven van zijn tunnels en kan het verblijf niet gebruikt worden als een klimwand. Verder is de ventilatie bij de Duna als de glazen hamsterkooi hetzelfde, doordat deze kooien bijna volledig afgesloten zijn.

-Hybride hamsterkooi

De hybride hamsterkooi is een combinatie van de glazen en tralie hamsterkooi. De bovenkant van de kooi is voorzien van staaldraad en de onderbak is weer gemaakt van glas. Hierdoor krijgt de kooi de voordelen van beide kooien mee en zijn de nadelen verholpen. Het enige nadeel is dat het een hogere prijs kan hebben.

-Houten hamsterkooi

De houten hamsterkooien zijn vaak elegant en hebben een robuust uiterlijk. Deze kooien hebben vaker een ander kooi vorm. Zo zie je ze wel als een zeshoekige kooi voorbij komen of een vijfhoekige kooi in plaats van een rechthoekig kooi.

De voordelen van een houten hamsterkooi is dat het haast bij elk interieur past en zijn deze kooien vaak voorzien van een uitschuifbare lade, waardoor je de bodem makkelijk kunt reinigen.

De nadeel is dat de bodem in veel gevallen niet diep is. Hierdoor kunnen de hamsters minder goed of zelfs niet graven. Daarnaast kan het wat lastiger zijn om schoon te maken, omdat hout vocht absorbeert.

Waar moet je de hamsterkooi neerzetten?

Het is handig om van te voren al te beslissen waar je de hamsterkooi zou willen willen neerzetten. Een goede plek kan voor de hamster een comfortabele leven zorgen maar ook de gezondheid bevorderen en niet alle plekken zullen geschikt zijn voor de hamsterkooi. Let op de volgende punten bij het uitzoeken van de juiste plek:

 • Hamsters zijn nachtdieren, hierdoor slapen ze overdag en zijn ze in de nacht erg actief. Het is belangrijk dat de kooi overdag niet op een drukke plek geplaatst wordt, omdat ze dan geen goede rust krijgen.
 • Ook is het afgeraden om de kooi in de slaapkamer te plaatsen. De hamsters zullen in de nacht actief worden, waardoor jouw nachtrust verstoord kan worden.
 • De ideale kamertemperatuur voor de hamster ligt tussen de 18°C en de 23°C. Het is aangeraden om de hamsterkooi in een kamer te plaatsen waar de temperatuur niet zoveel zal schommelen.
 • Plaats de kooi nooit op een plek waar het direct te maken zal krijgen met de zonlicht. De hamsterkooi kan al snel in temperatuur stijgen, waardoor het te warm kan worden voor de hamster.

Informatie over de goudhamster kooi die je moet weten voordat je er een aanschaft

Het kan lastig zijn om de juiste goudhamster kooi te kiezen die voor jou het beste is. Om jou een beter beeld te geven over de verschillende goudhamster kooien die er zijn, hebben wij voor jou de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet. 

Type bodembedekking

De juiste bodembedekking kiezen is een belangrijk onderdeel. Het is namelijk de basis voor jouw hamsterkooi. Door de juiste bodembedekking te gebruiken kan je de gezondheid van de hamster bevorderen.

Goudhamsters zijn van nature geen goede klimmers. Hierom zullen ze ook blijer zijn met een grotere grondoppervlakte en een diepe bodembedekking, het liefst zo'n 15 à 20 centimeter of zelfs dieper.

De goudhamsters kunnen hierdoor goed en fijn tunnels graven (hamsterscaping). De geschikte bodembedekkers zijn bijvoorbeeld materialen die op basis gemaakt zijn van hennep, mais, houtpulp of papier.

Het is belangrijk dat de bodembedekking stofvrij is maar wel goed absorbeert. Naast een goede bodembedekking is het belangrijk om ook hooi in de hamsterkooi te plaatsen, zodat er een holletje gemaakt kan worden maar het ook als voer gebruikt kan worden.

De grootte van de hamsterkooi

De grootte van een hamsterkooi is een belangrijk onderdeel tijdens de zoektocht. Hamsters hebben namelijk veel ruimte nodig, omdat zij energieke knaagdieren zijn. Bij een te kleine kooi kunnen zij zich gaan vervelen en uiteindelijk zelfs stress krijgen.

De ideale afmetingen van een hamsterkooi verschilt per hamstersoort. Voor de goudhamster zijn de minimale afmetingen van een kooi 100 x 50 cm. Bij een dwerghamster is dat bijvoorbeeld 60 x 50 cm. Echter geldt het bij een hamsterkooi, hoe groter hoe beter.

Je zou ook nog andere manieren kunnen proberen om de leefruimte van de hamster uit te breiden, zonder daarvoor een grotere kooi aan te hoeven schaffen, namelijk door de volgende onderdelen:

 • Verdiepingen: Indien de hoogte het toelaat, zouden het toevoegen van meerdere verdiepingen de leefruimte kunnen vergroten.
 • Buizensysteem: Je kan meerdere kooien met elkaar verbinden door een buizensysteem te gebruiken of een buizensysteem bouwen buiten de kooi.

Onderhoud

Het onderhouden van een hamsterkooi is op zichzelf geen grote klus. Dit komt doordat de hamster van zichzelf een schone knaagdier is. Echter blijft het wel belangrijk om de hamsterkooi goed te onderhouden, zodat de kooi lang mee gaat, maar ook de gezondheid van de hamster wordt bevorderd.

Het onderhouden van een hamsterkooi is onder te verdelen in drie soorten onderhoudsbeurten: de dagelijkse onderhoud, de wekelijkse onderhoud en de maandelijkse onderhoudsbeurt.

Dagelijks

Met het dagelijkse onderhoud wordt bedoeld: het verversen van de voer- en waterbak, maar ook het schoonmaken van vuil- en etensresten rond de voerbak. Dit ter voorkoming dat het gaat beschimmelen.

Wekelijks

Met de wekelijkse onderhoudsbeurt wordt bedoeld: het schoonmaken van het drinkflesje, de voerbak en de waterbak. Dit kan je het beste doen met heet water en het liefst zonder schoonmaakmiddelen, omdat de ingrediënten daarin giftig kunnen zijn voor de hamster.

Maandelijks

De maandelijkse onderhoudsbeurt wordt wel de grote onderhoudsbeurt genoemd. Tijdens deze beurt moet de gehele kooi verschoont worden, inclusief het vervangen van de bodembedekking. Hierbij is het belangrijk dat je de hamster op een veilige, goed geventileerde plek zet. Dit kan een andere kooi zijn of bijvoorbeeld een doos.

Bij het schoonmaken van de kooi is het aan te raden om warm water te gebruiken met een geschikte schoonmaakmiddel, die niet hardnekkig of sterk geurend is. Hamsters zijn namelijk erg gewend aan hun eigen geur en zonder deze geur kunnen ze zich snel niet meer thuis voelen.

Vergeet niet om ook de accessoires, hoeken en tralies mee te nemen in de schoonmaakbeurt. Droog daarna alles goed af en zorg ervoor dat er geen schoonmaak resten achter blijven.

Meegeleverde accessoires

Er worden vaak accessoires meegeleverd met de hamsterkooien. Bijvoorbeeld: voerbakjes, drinkflesjes, trapjes en loopradjes. Het is lastig om van tevoren te bedenken welke accessoires de hamster nodig heeft of gaat gebruiken. Elke hamster is anders en zal ook anders reageren op verschillende soorten accessoires.

Het is goed om eerst goed te observeren hoe jouw hamster reageert op meegeleverde accessoires. Indien de hamster veel gebruikt maakt van de accessoires, is het een teken dat de hamster deze accessoires wel op prijs stelt. Indien dit niet het geval is, zouden de accessoires eventueel nog ingewisseld kunnen worden.

Let wel altijd goed op de kwaliteit van de accessoires, bijvoorbeeld dat ze geen gevaarlijke stoffen bevatten of scherpe randjes hebben om de veiligheid van jouw hamster zo veel mogelijk te waarborgen.

Conclusie

Nu je al deze informatie hebt gelezen, vraag je je vast af welke kooi je nou het beste kunt kopen voor jouw goudhamster. Dit is een vraag die lastig te beantwoorden is, maar je kan haast geen verkeerde beslissing nemen indien je een kooi uit onze top 5 lijst aanschaft.

De kwaliteit van elk van deze kooien zijn allemaal even goed. Het verschil zit hem in het uiterlijk, de grootte en de prijzen. Hierbij is het goed om naar je eigen voorkeuren te kijken, de ruimte die je hebt en naar je portemonnee.

Wel als tip kunnen we je meegeven dat je beter een te grote kooi aan kan schaffen dat een te kleine kooi. Veel succes met de zoektocht naar de ultieme kooi voor jouw goudhamster!

Ben je opzoek naar een hamsterkooi voor dwerghamsters of de beste glazen hamsterkooi bekijk dan de volgende artikelen: 

Inhoudsopgave

Gerelateerd

PrijsKenner
Copyright © 2023 PrijsKenner.nl – Alle rechten voorbehouden

PrijsKenner.nl neemt deel aan affiliateprogramma’s om commissie te verdienen met links naar partners (Bol & Amazon). Met onze reviews & links kunnen we een kleine commissie verdienen.