PrijsKenner

Beste inductie kookplaat 60 cm

Laatste update: January 11, 2024
Author Logo
Geschreven door:  Donny
Hoe hebben wij getest?
products-researched
18
Producten
onderzocht
15
Uren
besteed
reviews collected
33
Ervaringen
verzameld
3
Webshops
vergeleken

Steeds meer mensen kiezen voor inductie kookplaten, en dat is begrijpelijk. Eenmaal overgestapt, is het waarschijnlijk moeilijk om terug te gaan naar een gasfornuis. Inductie kookplaten bieden namelijk talloze voordelen, waaronder veiligheid, energiezuinigheid, eenvoudige schoonmaak en esthetische verbeteringen in je keuken.

Ben je op zoek naar de beste 60 cm inductie kookplaat? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel ontdek je de top 5 inductie kookplaten van 60 cm die perfect bij jouw behoeften passen. Als je nog vragen hebt, raden we je aan om onze koopgids te lezen. Daarin vind je informatie over 60 cm inductie kookplaten en waar je op moet letten bij het aanschaffen van zo'n kookplaat.

Ben je opzoek naar een grotere inductie kookplaat? Zie, beste inductie kookplaat 90 cm en beste inductie kookplaat 70 cm

De 5 Beste inductie kookplaten 60 cm van 2024

Om je keuze te vergemakkelijken hebben wij voor jou een top 5 beste inductie kookplaten 60 cm van 2024 op een rijtje gezet. Hierin wordt er uitgebreid beschreven over de voor/-nadelen en over de specificaties van de inductie kookplaten 60 cm.


1. AEG IKB64301XB - Inbouw inductie kookplaat - Consumentenbond

De AEG IKB64301XB is de beste 60 cm inductie kookplaat van 2024 volgens de Consumentenbond. Het is een inductie kookplaat die over 4 verschillende kookzones beschikt die eenvoudig te bedienen zijn door de TouchControl. Elke kookzone heeft zijn eigen PowerBoost functie om nog sneller te kunnen verwarmen/koken.

Daarnaast is het voorzien van de volgende functies: kinderbeveiliging, pauze functie, timer-functie, automatische panherkenning, automatische veiligheidsuitschakeling, OptiHeat Control en aankookautomaat. Verder kun je deze kookplaat laten verbinden met een Hob2Hood afzuigkap, waardoor de afzuigkap automatisch reageert op basis van de kookinstellingen.

Tot slot is deze kookplaat van AEG in vier verschillende varianten te verkrijgen (IKB64301XB, IKB64301FB, IKR64301XB en IKB6430SFB), waarbij alleen de rand verschilt, met de volgende nis afmetingen: 56 x 49 x 4,6 cm (b x d x h)

Pluspunten

 • Beschikt over veiligheidsfuncties
 • Voorzien van handige functies
 • Te verbinden met Hob2Hood afzuigkap
 • Makkelijk te bedienen
 • Best Getest volgens Consumentenbond
 • Zeer krachtige inductie kookplaat

Minpunten

 • Niet voorzien van flexzone
 • Werkt op 2 fases aansluiting, zonder snoer en stekker meegeleverd

Bekijk de AEG IKB64301XB - Inbouw inductie kookplaat bij deze vertrouwde webshops:


2. ETNA KIS260ZT - Inbouw inductie kookplaat 1-fase (60 cm)

De ETNA KIS260ZT is een simpele inbouw inductie kookplaat die erg gemakkelijk aan te sluiten is. Dit komt doordat het gebruik maakt van een 1 fase aansluiting, waardoor je het op een normaal stopcontact kunt gebruiken en dus niet een 2 of 3 fasen aansluiting nog moet installeren.

Het is een kookplaat met 4 kookzones die voorzien is van een eigen kookwekker. Daarnaast zijn de 4 kookzones te bedienen met de tiptoetsen waarbij elke kookzone 9 verschillende standen heeft voor de optimale controle. Verder beschikt deze inductie kookplaat over een boostfunctie, kinderslot, restwarmte indicatie en kookduurbegrenzing. Als laatst heeft de ETNA KIS260ZT de volgende nis afmetingen: 56 x 49 x 5,6 cm (b x d x h).

Pluspunten

 • Zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Aan te sluiten op een normaal stopcontact
 • Beschikt over veiligheidsfuncties
 • Elk kookzone zijn eigen wekkerfunctie

Minpunten

 • Minder krachtig dan een 2 of 3 fasen kookplaat
 • Niet voorzien van een flexzone

Bekijk de ETNA KIS260ZT - Inbouw inductie kookplaat 1-fase (60 cm) bij deze vertrouwde webshops:


3. Inventum IKI6010 - Inbouw inductie kookplaat - Zwart

De Inventum IKI6010 is een geweldige inductie kookplaat en is dan ook benoemd als Best Reviewed door kieskeurig.nl. Het is een inductie kookplaat die zeer gemakkelijk te installeren is door de Plug & play. Zo kun je de stekker gemakkelijk in een normaal stopcontact steken, omdat deze kookplaat op een 1 fase aansluiting werkt. Daarnaast heeft het ook nog eens een mooi design doordat het een randloze kookplaat is.

Het is een inductie kookplaat met 4 kookzones die gemakkelijk te bedienen zijn met de tiptoetsen. Heeft elk kookzone zijn eigen boostfunctie en een instelbare timer. Verder is het voorzien van de volgende veiligheidfuncties: toetsenblokkering, automatische panherkenning, restwarmte indicatie en kookduurbegrenzing.

Tot slot heeft de Inventum IKI6010 de volgende nis afmetingen: 56 x 49 x 5,5 cm (b x d x h).

Pluspunten

 • Benoemd als Best Reviewed door Kieskeurig.nl
 • Gemakkelijk te installeren, 1 fase aansluiting
 • Beschikt over verschillende veiligheidsfuncties
 • Eenvoudig te gebruiken

Minpunten

 • Beschikt niet over flexzones
 • Minder krachtig dan 2 of 3 fasen kookplaat
 • Geen kinderbeveiliging

Bekijk de Inventum IKI6010 - Inbouw inductie kookplaat - Zwart bij deze vertrouwde webshops:


4. Siemens EU61RBEB5D - iQ100 - Inbouw Inductiekookplaat

De Siemens EU61RBEB5D is een randloze inductie kookplaat van goede kwaliteit wat je altijd van Siemens kan verwachten. Het is een inductie kookplaat met 4 kookzones die simpel te bedienen is door TouchControl. Bovendien kun je ieder kookzone apart instellen en heeft het een PowerBoost-functie. Ook beschikt het over een kookwekker functie waarbij de kookzone automatisch uitschakelt als de ingestelde bereidingstijd verstreken is.

Verder is de kookplaat gemakkelijk aan te sluiten, doordat deze kookplaat op 1 fase aansluiting werkt en dus aan te sluiten is op een normaal stopcontact. Als laatst beschikt de Siemens EU61RBEB5D over de volgende functies: kinderslot, automatische panherkenning en automatische uitschakeling.

De Siemens EU61RBEB5D heeft de volgende nis afmetingen: 56 x 49 x 5 cm (b x d x h).

Pluspunten

 • Werkt op 1 fase aansluiting
 • Eenvoudig te gebruiken
 • Mooie design
 • Beschikt over verschillende functies

Minpunten

 • Niet voorzien van flexzone
 • Redelijk prijzig

Bekijk de Siemens EU61RBEB5D - iQ100 - Inbouw Inductiekookplaat bij deze vertrouwde webshops:


5. Bosch PIE631FB1E 60 cm inductiekookplaat

De Bosch PIE631FB1E is een inductie kookplaat met 4 kookzones. Deze inductie kookplaat beschikt over de DirectSelect functie, hierdoor kun je gemakkelijk en direct de gewenste kookzone, vermogen en de functies kiezen. De Bosch PIE631FB1E is bovendien voorzien van de volgende functies: automatische panherkenning, timer met uitschakelfunctie, kinderslot en restart functie.

Verder is het een redelijk krachtig inductie kookplaat doordat het voorzien is van een 2 fasen aansluiting. Echter is de kans aanwezig dat je hierdoor een elektricien moet inschakelen voor de installatie. Tot slot heeft de Bosch PIE631FB1E de volgende nis afmetingen: 56 x 49 x 5 cm (b x d x h).

Pluspunten

 • Goede kwaliteit
 • Eenvoudig te gebruiken
 • Beschikt over verschillende functies
 • Krachtige inductie kookplaat

Minpunten

 • Met snoer van 1,1 meter meegeleverd zonder stekker
 • Geen flexzone

Bekijk de Bosch PIE631FB1E 60 cm inductiekookplaat bij deze vertrouwde webshops:


Koopgids voor de inductie kookplaat 60 cm

Waarom een inductie kookplaat 60 cm kopen?

Er zijn enkele redenen waarom je een inductie kookplaat van 60 cm zou kunnen aanschaffen.
Ten eerste, is in het algemeen een inductie kookplaat veiliger dan een gas kookplaat. Bij een gas kookplaat heb je het gevaar dat je verongeluk het gas aan kan laten staan, wat je bij deze kookplaat niet hebt. Bovendien is een inductieplaat ook zuiniger en heb je minder kans op verbranding, aangezien alleen de warmte op een kookzone wordt gegenereerd en niet eromheen, waardoor ook warmteverlies tegen wordt gegaan. Dit zorgt er ook weer voor dat er minder is om schoon te maken, omdat de inductieplaat eromheen niet warm wordt en dus ook geen etensresten kan verbranden.

Verder is een inductie kookplaat ook efficiënter, omdat het veel sneller opwarmt dan een gas kookplaat en daardoor vlees-, vis- en groentegerechten veel sneller gaar worden.
Ten slotte is de 60 cm inductie kookplaat ook nog eens compacter, voor eventueel het besparen van ruimte en is het bovendien ook goedkoper dan de grotere kookplaten. Je zou dus vanwege verschillende redenen kunnen kiezen voor deze kookplaat.

Inbouw- of vrijstaande inductiekookplaat

In het algemeen zijn er twee verschillende inductie kookplaten die we kennen. De eerste is de inductieplaat die ingebouwd is en de ander is de vrijstaande inductieplaat.

De inbouw inductie kookplaten zit ingebouwd in je aanrecht, waardoor het één mooi geheel is en een mooi uiterlijk geeft. Hierdoor neemt het niet zoveel ruimte in en loopt het gelijk met het aanrecht. Ze zijn wel wat moeilijk te installeren en hebben vaak een aparte kookgroep/elektriciteitsbron nodig. Dit moet dan ook door een professional geïnstalleerd worden als je zelf niet handig bent. Wel hebben deze ingebouwde inductie kookplaten een hoger rendement.

De vrijstaande inductie kookplaten zijn vaak gemakkelijker te installeren. Je hebt alleen een stopcontact nodig om hem aan te sluiten, maar verder is het erg flexibel en kan je hem overal installeren. Het is gescheiden van het aanrechtblad, waardoor je niet daaraan vastzit. Echter, zit daar wel een prijskaartje aan vast, want deze inductie kookplaten zijn wel wat duurder en nemen meer ruimte in beslag.

Welke soorten aansluitingen zijn er?

Naast het soort inductieplaat is het ook belangrijk om te kijken naar wat voor soort aansluiting je nodig hebt voor je inductie kookplaat. Er zijn drie verschillende aansluittypes voor de inductieplaten, namelijk de 1-fase aansluiting, de 2-fase aansluiting en de 3-fase aansluiting.

Voor wat kleinere, eenvoudige inductiekookplaten, met een maximaal vermogen van 3600 watt, zijn eenfasige aansluitingen het meest geschikt. Deze aansluiting hoeft je alleen in een stopcontact te steken.

Echter, hebben de meeste inductie kookplaten die we kennen een vermogen van meer dan 3600 watt. Hiervoor heb je een 2- of 3 fase aansluiting nodig. Je hebt vaak een gekwalificeerde elektricien nodig om dit te laten installeren, omdat je hiervoor een 5-polige krachtstroom stopcontact nodig hebt, wat veel ingewikkelder in elkaar zit dan de 1-fase aansluiting.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een inductie kookplaat 60 cm?

Wij hebben een aantal punten voor je opgesomd om het makkelijker voor jou te maken een geschikte 60 cm inductie kookplaat te vinden.

Kookzones

De inductie kookplaat heeft, net zoals een gaskookplaat, kookzones. Dat geeft weer met hoeveel pannen je tegelijk kan koken. Veel van de inductie kookplaten hebben 4 kookzones, maar er bestaan ook inductieplaten met bijvoorbeeld 5 kookzones. Echter zijn dit wel de inductiekookplaten van 90 cm, dus een stuk groter dan de 60 cm.

Ook kunnen de groottes van de kookzones zelf variëren. Er zijn kookzones voor kleinere pannen, grote pannen en ook flexzones. Zo kan er zelfs een grillplaat ingebouwd worden. Het is belangrijk om van te voren te weten hoeveel kookzones je wilt, zodat dit goed past bij je kookbehoeften.

Afmetingen

Het is belangrijk dat je van te voren altijd goed de afmetingen van je aanrecht duidelijk hebt en ook van het gekozen ingebouwde inductie kookplaat model. Dit om de reden dat de werkelijke afmeting nog erg kan verschillen van de theoretische afmetingen van de inductie kookplaten. Zo zijn er 60, 70, 80 of 90 cm inductie kookplaten, maar kunnen de werkelijke afmetingen toch wat anders zijn.

Functionaliteiten

Een inductie kookplaat kan verschillende functies hebben. Het hangt af van jouw voorkeur, hoe vaak en op welke manier je de inductieplaat gaat gebruiken. Het verschilt per merk en model welke functies een inductie kookplaat heeft en de verschillende functies kunnen zorgen voor extra gemak of veiligheid. Hieronder worden de meest bekende functionaliteiten weergegeven:

 • Kinderslot
 • Boost functie
 • Flexzone
 • Overkookbeveiliging
 • Panherkenning: Een kookzone kan een pan detecteren. Als er bijvoorbeeld geen pan wordt herkent zal de kookzone automatisch uitschakelen (veiligheid functie).
 • Automatische uitschakeling functie
 • Timer
 • Warmhoud functie

Conclusie

De 60 cm inductie kookplaat is een goede optie voor mensen die veilig en efficiënt willen koken in een wat kleiner huishouden. Daarnaast is een ingebouwde inductiekookplaat ook nog eens mooi en geeft het je keuken een strak uiterlijk.

Naast dat de inductiekookplaat energiezuinig en ook nog eens veilig te gebruiken is, heeft de inductie kookplaat ook verschillende functionaliteiten, die je aan je persoonlijke behoeften kan aanpassen. Het is belangrijk om te letten op het soort inductie kookplaat (inbouw of vrijstaand), het type aansluiting, het aantal kookzones en de verschillende extra functionaliteiten in de zoektocht naar jouw geschikte inductie kookplaat.

Aangezien ieders persoonlijke behoeften en voorkeuren anders zijn is het moeilijk te zeggen welke inductie kookplaat voor jou de beste keuze is. Wel kan je keuze gemakkelijker worden gemaakt door naar deze verschillende punten te kijken. Als je een 60 cm inductie kookplaat uit onze top vijf lijst kiest, kan je bijna niet fout gaan. Deze lijst is zorgvuldig gemaakt doordat wij doorgrondig onderzoek hebben gedaan en zo tot de beste merken van inductie kookplaten zijn gekomen.

Inhoudsopgave

Gerelateerd

PrijsKenner
Copyright © 2024 PrijsKenner.nl – Alle rechten voorbehouden

PrijsKenner.nl neemt deel aan affiliateprogramma’s om commissie te verdienen met links naar partners (Bol & Amazon). Met onze reviews & links kunnen we een kleine commissie verdienen.