PrijsKenner

Beste neusdouche 2024

Laatste update: January 11, 2024
Author Logo
Geschreven door:  Lisa
Hoe hebben wij getest?
products-researched
13
Producten
onderzocht
12
Uren
besteed
reviews collected
36
Ervaringen
verzameld
4
Webshops
vergeleken

De neusdouche wordt steeds meer een populairder hulpmiddel als een natuurlijk alternatief voor medicatie. De neusdouche zorgt namelijk voor het reinigen van de neusholtes op een zachte en effectieve manier zonder het veroorzaken van bijwerkingen.

Naast het verlichten van bepaalde symptomen als allergieën of verkoudheid. Kan het ook eens helpen bij het voorkomen van infecties. Doordat het steeds populairder wordt en veel verschillende neusdouches op de markt zijn, is het begrijpelijk dat het lastig is om de juiste neusdouche te vinden.

In dit artikel zullen wij dieper ingaan op de neusdouches door over de volgende onderwerpen te beschrijven, de verschillende soorten neusdouches, wat een neusdouche is, hoe gebruik je een neusdouche en wat de voor- en nadelen zijn van een neusdouche. Zo om jou te helpen bij je zoektocht naar de juiste neusdouche.

De 5 Beste neusdouche van 2024

Om je keuze te vergemakkelijken hebben wij voor jou een top 5 beste neusdouche van 2024 op een rijtje gezet. Vervolgens wordt er uitgebreid beschreven over de voor/-nadelen en over de specificaties van de neusdouches.


1. NasoFree® neusdouche

De NasoFree neusdouche is waarschijnlijk wel een van de bekendste neusdouches in Nederland. het is een knijpfles die samen met de KNO-arts ontwikkeld is en ook nog eens heel eenvoudig te gebruiken is.

Het is ontworpen om de neus en neus-bijholten op een zachte, maar effectieve manier te spoelen. Wel moet het altijd in combinatie met nasaal spoelzout gebruikt worden volgens de KNO artsen, omdat dit speciaal zout die hiervoor ontwikkeld is.

Daarnaast heb jij volledig de controle over het volume en de druk, doordat je het zelf kunt bepalen door in de fles te drukken. Verder is deze neusdouche voor alle leeftijden te gebruiken, dus ook jonge kinderen.

Als laatst worden de volgende spullen meegeleverd, 1 NasoFree neusdouche van 250ml en 30 stuks nasaal spoelzout van 2,5 gr.

Pluspunten

 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Voorzien van 30 nasaal spoelzout
 • Eenvoudig in gebruik
 • Zeer vertrouwd, in samenhang met KNO-artsen ontwikkeld

Minpunten

 • Geen

Bekijk de NasoFree® neusdouche bij deze vertrouwde webshops:


2. Rhino Horn

De Rhino Horn is ook een zeer bekend neusdouche die vaak door KNO artsen worden aangeraden. De Rhino Horn neusdouche is een neusdouche die gebruik maak van een neti-pot met een tuitvormige opening.

Deze vul je vervolgens met zoutwater en in plaats van er in te drukken moet je het hoofd op zij buigen en de neti-pot kantelen, waardoor het water in de neus komt en aan de andere kant weer eruit stroomt.

Ondanks dat deze een ander werkmethode heeft, heeft het wel dezelfde doel als de andere neusdouches. Het ligt maar aan de persoonlijke voorkeuren welk je liever wilt.

Bovendien is deze niet te gebruiken voor kinderen jonger dan 5 jaar. Hiervoor is er een speciaal neusdouche gemaakt, zie het vijfde product. Verder wordt er hierbij geen nasaal spoelzout geleverd, maar een doseerlepel, zodat jezelf de zoutoplossing kunt maken met de zout van de supermarkt.

Pluspunten

 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Geregistreerd als medisch hulpmiddel
 • 100% recyclebaar
 • Goedkoper door zelf de zoutoplossing te maken

Minpunten

 • Niet geschikt voor kinderen onder de 5 jaar.
 • Niet voorzien van nasaal spoelzout

Bekijk de Rhino Horn bij deze vertrouwde webshops:


3. Novabeau Neusdouche

De Novabeau neusdouche is een goede oplossing voor het reinigen van de neusbijholten. Het is een veilige en handige manier om jouw vrij te maken van de allergenen en ongewenste slijm.

Bovendien zijn er twee verschillende opzetstukken, zodat je een gewenste waterstroom sterkte kunt kiezen. Het opzetstuk met 1 gat zorgt voor een sterkere waterstroom en het opzetstuk met 3 gaten voor een minder sterke waterstroom, deze is dan ook meer geschikt voor kinderen.

Verder krijg je 15 extra zoutzakjes, maar je kunt ook zelf een zoutoplossing maken door gebruik te maken van keukenzout zonder jodium of kruiden. Als laatst krijg je de volgende spullen meegeleverd een neusdouche van 300 ml, 15 zoutzakjes, 2 opzetstukken en als extra 1 neusspray.

Pluspunten

 • Voorzien van twee opzetstukken
 • Eenvoudig te gebruiken
 • Inclusief 15 zoutzakjes
 • Grote waterreservoir, 300ml

Minpunten

 • Erg prijzig
 • Niet geschikt voor kinderen onder 8 jaar

Bekijk de Novabeau Neusdouche bij deze vertrouwde webshops:


4. NeilMed neusdouche

De NeilMed neusdouche is één van de meest verkochte neusdouche ter wereld. Het is een neusdouche die door een KNO arts in Amerika is ontwikkeld en die nu wereldwijd door verschillende KNO artsen wordt aanbevolen.

Het is een simpele knijpfles waarmee je op een eenvoudige manier de neusholtes kunt reinigen. Je hebt hierbij zelf volledig de controle over de druk, door zacht of harder in in het fles te knijpen. Het heeft daarnaast ook een gepatenteerde afgeronde zwarte dop, zodat het geschikt is voor elk neusopening.

Verder is het voorzien 10 nasaal spoelzout, dit is een speciaal gemaakte nasaal spoelzout van NeilMed die super zuiver en isotoon is, waardoor je lichaam het zonder problemen accepteert en verwerkt.

Pluspunten

 • Wereldwijd bekend
 • Ontworpen door een Amerikaans KNO arts
 • Geschikt voor alle neusopeningen
 • Eenvoudig te gebruiken

Minpunten

 • Het is raadzaam om het flesje na drie maanden te vervangen
 • Alleen nasaal spoelzout van NeilMed gebruiken

Bekijk de NeilMed neusdouche bij deze vertrouwde webshops:


5. Rhino Horn Junior

De Rhino Horn Junior is een speciaal gemaakte neusdouche voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Net als de ander Rhino Horn maakt deze ook gebruik van een neti-pot met een tuitvormige opening.

Verder gebruikt het ook dezelfde werkmethode als de normale Rhino Horn door de zoutwateroplossing in de neti-pot toe te voegen. Vervolgens deze naar je neusopening te brengen en het hoofd opzij te buigen en de neti-pot mee te kantelen.

Tot slot wordt ook hierbij alleen een neti-pot met een doseerlepel geleverd, zodat je zelf de zoutwateroplossing kunt maken.

Pluspunten

 • Geschikt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar
 • Eenvoudig te gebruiken
 • Goedkoper door zelf zoutwateroplossing te maken

Minpunten

 • Niet voorzien van extra zoutzakjes

Bekijk de Rhino Horn Junior bij deze vertrouwde webshops:

bol.com Bol.com €17,49 Bekijken
amazon.nl Amazon.nl
Uitverkocht
Bekijken
Laatste amazon prijs update: June 12, 2024 7:20 pm

Koopgids voor de neusdouche

Wat is een neusdouche?

Een neusdouche is een apparaat dat wordt gebruikt voor het reinigen en spoelen van de neus en sinussen. Vaak zijn deze apparaten in de vorm van een flacon of (Jala-) neti-pot.

Wanneer gebruik je een neusdouche?

Een neusdouche wordt over het algemeen gebruikt om de neus en de sinussen te reinigen en te spoelen. Dit kan namelijk voor verlichting zorgen aan verschillende ademhalingsproblemen. Hieronder worden de mogelijke aandoeningen opgesomd waarbij het kan helpen:

 • Allergieën: Denk hierbij aan het verwijderen van pollen of stofdeeltjes.
 • Verkoudheid: Het kan het helpen bij het verwijderen van bacteriën en virussen die de verkoudheid veroorzaken en kan het ook zorgen voor het verminderen van een verstopte neus.
 • Sinusitis: Bij sinusitis zijn de bijholten ontstoken, waaronder de neusholtes. Deze zijn met slijm gevuld, wat ook tot pijn en druk op het gezicht kan leiden. Door een neusdouche worden het overtollige slijm en de bacteriën weggespoeld, zodat het de symptomen kan verlichten.
 • Droge neus: Het gebruik van een neusdouche kan de vochtigheid in de neus verhogen. Dit kan uitdroging en irritatie van de neuspassages voorkomen.

Hoe vaak mag je een neusdouche gebruiken?

Hoe vaak je een neusdouche gebruikt is per persoon weer verschillend. Over het algemeen kan je de neusdouche dagelijks gebruiken om ademhalingsproblemen te voorkomen en voor een goede neushygiëne.

Maar hoe vaak je het per dag dus de frequentie ervan kan het per persoon variëren. Zo kan één keer per dag al voldoende zijn voor mensen die een verkoudheid of allergieën hebben. Maar voor mensen die langdurig ontsteking (chronische rhinosinusitis) hebben, is het weer aanbevolen om de neusdouche meerdere keren per dag te gebruiken.

Houdt er rekening mee dat bij te frequent gebruik je irritatie kunt krijgen en zelfs het neusslijmvlies kunt beschadigen. Voor gedetailleerdere instructie is het belangrijk om de gebruiksinstructies van de fabrikant te volgen en bij twijfel is het beter om een (huis)arts of apotheker te raadplegen.

Hoe gebruik je een neusdouche?

Er is niet specifiek één stappenplan van hoe je een neusdouche moet gebruiken. Dit komt namelijk doordat er verschillende neusdouches zijn. Hieronder beschrijven wij dan ook een algemene stappenplan voor het gebruik van de neusdouche:

 1. Bereid eerst de neusdouche voor door deze te vullen met (warm/lauw) water en de eventuele zoutoplossing of andere medicatie.
 2. Ga vervolgens naar een plek toe waar het nat en vies kan worden, zoals een wastafel of douche. Buig je hoofd naar voren, zodat je boven de wastafel of douche bevindt.
 3. Plaats nu de tuit van de neusdouche in je neusgat en zorg dat het goed tegen de neus aansluit, zodat het water niet aan de zijkant weg kan lekken.
 4. Knijp vervolgens in het flesje, zodat het water door de neusgat kan stromen en aan de andere kant weer uitloopt. Blijf tijdens het knijpen rustig ademhalen door de mond. (Heb je een neti-pot, buig je hoofd dan opzij en heb je een elektrische neusdouche, zet hem dan aan op de juiste standen.)
 5. Herhaal het proces totdat de neusgat vrij is en ook voor het andere neusgat.
 6. Is het gelukt, spoel dan de neusgaten na om de eventuele resten, zoals water en slijm weg te halen door zachtjes de neus te snuiten.
 7. Maak als laatst de neusdouche schoon door deze grondig met water af te spoelen en laat her vervolgens goed uitdrogen, voordat je het gaat opbergen.

Waar moet je rekening mee houden bij het aanschaffen van een neusdouche?

Om een miskoop te verkleinen of te voorkomen kan het handig zijn om rekening te houden met de volgende punten.

Handmatig of elektrisch

Zoals je al gelezen hebt zijn er verschillende soorten neusdouches. Het ligt natuurlijk helemaal aan de persoonlijke voorkeur welk je liever zou willen hebben. Bij een handmatige neusdouche moet je zelf de druk bepalen door inspanning uit te oefenen en is er ook wat vaardigheid vereist.

Bij de elektrische werkt de neusdouche helemaal automatisch, waardoor het de druk en snelheid van het water regelt. Een elektrische neusdouche is dan ook zeer handig voor mensen die bijvoorbeeld verminderde grip kracht hebben of beperkingen, zoals artritis.

Ga je een neusdouche voor het eerst gebruiken, dan is het aangeraden om een handmatige neusdouche aan te schaffen, zodat je het eerst helemaal zelf kunt ervaren en het helemaal zelf in de hand hebt. Daarnaast is het ook nog eens stuk goedkoper dan een elektrische neusdouche.

Grootte waterreservoir

De grootte van het waterreservoir kan een belangrijke punt zijn bij het kiezen van de juiste neusdouche. Een groter waterreservoir kan erg handig zijn. Zo hoef je de neusdouche bijvoorbeeld maar 1x te vullen om beide neusgaten te spoelen en hoef je ook maar 1x de zoutwater oplossing te maken.

Aan de andere kant kan een te groot waterreservoir ook weer onhandig zijn om het vast te houden of zelfs te zwaar worden als die helemaal gevuld met water is. Over het algemeen is een waterreservoir van 250-300ml al voldoende.

Gebruiksvriendelijk

Als laatst kan er gekeken worden naar hoe gebruiksvriendelijk een neusdouche is. Dit kan namelijk de effectiviteit en het comfort van de neusdouche verbeteren. Houdt dus goed rekening mee of het gemakkelijk te gebruiken en manoeuvreren is.

Daarnaast of de bedieningselementen eenvoudig zijn en of er duidelijke instructies bij geleverd zijn. Verder is het ook belangrijk om rekening te houden met hoe eenvoudig de waterstroom te regelen is, hoe makkelijk het te reinigen is na het gebruikt en hoe gemakkelijk het waterreservoir te vullen is.

De voor- en nadelen van een neusdouche

Voordelen:

 • Verbetert de ademhaling
 • Kan symptomen verlichten, zoals allergieën en verkoudheid
 • Het voorkomen van infecties
 • Kan het gebruik van medicatie verminderen

Nadelen:

 • Zorgen voor irritatie en leiden tot ongemak
 • Er is een risico dat je de neusholtes kan beschadigen
 • Verhoogd de kans op een oorontsteking. Bij het niet goed verwijderen van het water uit de neusholtes kan het in de buis van Eustachius komen, waardoor er een oorontsteking veroorzaakt kan worden.

Conclusie

Een neusdouche kan een handige hulpmiddel zijn om symptomen als verkoudheid en allergieën te verlichten, maar ook de ademhaling te verbeteren. Door het reinigen van de neusholtes verwijder je namelijk het slijm en allergenen, wat weer helpt bij het voorkomen van infecties.

Het kiezen van de juiste neusdouche is belangrijk om het meeste uit een neusdouche te halen en de risico's van het neusdouche te verminderen.

Het is lastig om specifiek één neusdouche aan te wijzen als de beste. Namelijk elk neusdouche heeft zo zijn voor en nadelen en is het voor iedereen persoonlijke welke ze fijner zullen vinden. Hopelijk hebben wij middels dit artikel jou wijzer kunnen maken in de neusdouche en jouw zoektocht vergemakkelijkt.

Verder kunnen wij je garanderen dat als je een neusdouche uit de top 5 lijst kiest je een goede kwalitatieve neusdouche krijgt, waardoor je geen spijt zult krijgen van een slecht product. Deze neusdouches zijn ook zeer bekend en worden dan ook vaak door KNO arts aangeraden.

Inhoudsopgave

Gerelateerd

PrijsKenner
Copyright © 2024 PrijsKenner.nl – Alle rechten voorbehouden

PrijsKenner.nl neemt deel aan affiliateprogramma’s om commissie te verdienen met links naar partners (Bol & Amazon). Met onze reviews & links kunnen we een kleine commissie verdienen.