PrijsKenner

Beste parkietenkooi van 2023

Laatste update: April 15, 2023
Author Logo
Geschreven door:  Donny
Hoe hebben wij getest?
products-researched
16
Producten
onderzocht
19
Uren
besteed
reviews collected
29
Ervaringen
verzameld
12
Webshops
vergeleken

Ben je van plan om een parkietenkooi aan te schaffen of eentje te vervangen? Dan ben je waarschijnlijk al erachter gekomen dat er talloze verschillende parkietenkooi op de markt zijn. Dit is ook niet zo gek, de parkiet is namelijk een van de bekendste vogelsoort in Nederland. Hierdoor is er ook een grote aanbod ontstaan van verschillende soorten kooien.

Wij proberen jou zoektocht naar de juiste parkietenkooi te vergemakkelijken. Door een uitgebreide onderzoek uit te voeren waar vervolgens een top 5 beste parkietenkooi uitgekomen is.

Heb je nog enkele twijfels of wil je meer informatie weten? Neem dan eerst onze koopgids door hierin worden een aantal onderwerpen beschreven over de parkietenkooi en wordt er beschreven waar jij op moet letten bij het aanschaffen van een parkietenkooi.

De 5 Beste parkietenkooi van 2023

Om je keuze te vergemakkelijken hebben wij voor jou een top 5 beste parkietenkooi van 2023 op een rijtje gezet. Aansluitend met uitgebreide beschrijving over de voor/-nadelen en over de specificaties van de parkietenkooien.


1. Duvo+ Vogelkooi Iza III Met badhuisje

De Duvo+ Vogelkooi Iza III is een prachtige vogelkooi die in twee kleuren te verkrijgen is, zwart en wit. Het is een geschikt vogelkooi voor zowel 1 als 2 parkieten.

Bovendien is het voorzien van een open dak die open gehouden kan worden met de zitstok. Is je parkiet tam en laat je hem/haar vaak door de kamer rondvliegen dan zal hij/zij ook zeker gebruik hiervan maken. Hierdoor zal de parkiet(en) een nog betere interactie krijgen met zijn omgeving.

Daarnaast is het ook een zeer geschikte vogelkooi voor de parkieten, omdat de kooi voorzien is van horizontale spijlen. Hierdoor kunnen de parkieten gebruik maken van de kooi om te klimmen.

Verder heeft deze kooi ook meerdere deurtjes aan de zijkanten, waardoor je eenvoudig de speeltjes kun plaatsen en de water/voerbakken kunt verversen. Als laatst is deze kooi ook eenvoudig schoon te maken doordat het voorzien is van de uitschuifbare lade aan de onderkant.

De volgende spullen worden meegeleverd: 4 zitstokken, 4 voederbakjes en ook nog eens een eigen badhuisje die gemakkelijk los te maken en te vestigen is.

Pluspunten

 • In verschillende kleuren te verkrijgen
 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Mogelijkheid voor een open dak
 • Veel meegeleverde accessoires
 • Gemakkelijk te verschonen door de uitschuifbare lade
 • Voorzien van praktische kleine zijdeuren

Minpunten

 • Geen

Bekijk de Duvo+ Vogelkooi Iza III Met badhuisje bij deze vertrouwde webshops:


2. Ferplast Giulietta 6 Vogelkooi

De Giulietta 6 vogelkooi van Ferplast is een mooi bijzondere houten vogelkooi voor 1 à 2 parkieten. Het is ook zeer geschikt voor de parkieten door zijn lineaire ontwerp en kolommen structuur waardoor de spijlen horizontaal zijn wat weer goed is voor klimmen. Ook is het van goede kwaliteit gemaakt de frame is namelijk gemaakt van robuust hout en is behandeld met niet-giftige waterdichte verf.

Daarnaast is deze parkietenkooi voorzien van meerdere deuren om de dagelijkse onderhoud te vergemakkelijken. Ook is het voorzien van een uitschuifbare lade die de uitwerpselen en afvalvoedsel verzamelt en eenvoudig schoon te maken is.

Verder is het voorzien van een complete accessoires en krijg je de volgende spullen meegeleverd: draaibare voerbakjes, drinkfles, voedselklem voor de groenten, een modulaire zitstokken en een schommel.

Als laatst is er ook nog een mogelijkheid om een bijpassende standaard aan te schaffen als je er nog geen hebt of geen vrije plek hebt om deze vogelkooi neer te zetten. De bijpassende standaard is de Ferplast Stand Giulietta 6.

Pluspunten

 • Mooie design
 • Goede kwaliteit
 • Voorzien van een compleet accessoires
 • Gemakkelijk te onderhouden
 • Beschikt over meerdere deurtjes

Minpunten

 • Zitstokken zijn van kunststof
 • De standaard is niet inbegrepen

Bekijk de Ferplast Giulietta 6 Vogelkooi bij deze vertrouwde webshops:


3. Ferplast Regina Vogelkooi

De Ferplast Regina Vogelkooi is een wel bekende ronde vogelkooi waaraan de meest als eerst zullen denken bij een vogelkooi. Het is een simpele vogelkooi met aan de onderkant gemaakt van kunststof en daar bovenop gemaakt van traliewerk.

De bovenkant en de onderkant is eenvoudig van elkaar los te koppelen. Hierdoor kun je nog makkelijk het gehele kooi schoonmaken als het toe is aan een grote schoonmaak beurt of als je speeltjes erin toe wilt voegen. Aan de onderkant is er ook twee schuiflades te vinden waardoor je gemakkelijk de bodembedekking kunt verschonen.

Daarnaast zit er bovenop de kooi een haakje waarmee je de kooi kunt ophangen echter wordt dit niet aangeraden, omdat de vogels dit niet prettig kunnen vinden. Vaak is zo'n haakje meer bedoelt als je de kooi voor decoratie wilt gebruiken.

Verder krijg je de volgende accessoires mee: zitstokken, spiegeltje met belletje, schommel, een drinkfles en een draaibare voerbakje. Ook is het voorzien van meerdere deurtjes, zodat je gemakkelijk bij de inhoud van de kooi kunt komen zonder de twee delen van de kooi los te hoeven te halen.

Als laatst is er ook nog een mogelijkheid om een bijpassende standaard te vinden voor de Ferplast Regina namelijk de Ferplast F61 Standaard Vogelkooi

Pluspunten

 • Een simpele vogelkooi
 • Goedkoop
 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Voorzien van een uitgebreide accessoires
 • Gemakkelijk te onderhouden

Minpunten

 • Alleen geschikt voor 1 parkiet
 • De zitstokken zijn van kunststof
 • Bijpassende standaard niet inbegrepen

Bekijk de Ferplast Regina Vogelkooi bij deze vertrouwde webshops:


4. Imac vogelkooi Camilla Op Voet

De Imac vogelkooi Camilla is een complete vogelkooi inclusief de standaard. Het is een standaard rechthoekige vogelkooi die voorzien is van horizontale spijlen. De parkieten hebben genoeg ruimte om rond te kunnen fladderen.

Daarnaast is het voorzien van een schuiflade aan de onderkant, zodat er eenvoudig schoongemaakt kan worden. De vogelkooi zit op het randje waarbij het geschikt voor 2 parkieten, maar houdt er wel rekening mee dat het wel aan de kleine kant is.

Verder is deze vogelkooi gemakkelijk te verplaatsen doordat de standaard voorzien is van wieltjes. Als laatst beschikt de kooi over 5 voer/drinkbakjes en 3 zitstokken. Wel is een vogelbadje of drinkflesje gemakkelijk aan toe te voegen.

Pluspunten

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Een eenvoudig kooi
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • De standaard is inbegrepen
 • Beschikt over meerdere voer/drinkbakjes

Minpunten

 • De zitstokken zijn van kunststof gemaakt
 • Ga je voor twee parkieten dan zit het wel aan de krappe kant

Bekijk de Imac vogelkooi Camilla Op Voet bij deze vertrouwde webshops:


5. Happybird parkietenkooi groot LOT1

De parkietenkooi van Happybird is een grote parkietenkooi waar gemakkelijk 2 à 3 parkieten in kunnen. Deze parkietenkooi is voorzien van horizontale spijlen, zodat het geschikt is voor de parkieten om te klimmen. Verder beschikt deze kooi ook over 3 zitstokken, 4 voer/drinkbakjes en een schommel.

Als laatst is deze kooi eenvoudig te onderhouden doordat het gebruik maakt van een uitschuifbare lade aan de onderkant en kan je gemakkelijk de voer/drinkbakjes verversen doordat het meerdere deurtjes heeft.

Pluspunten

 • Een goede grote kooi geschikt voor meerder parkieten
 • Eenvoudig te onderhouden
 • Ook geschikt voor middel grote vogels
 • Goede prijs-kwaliteit

Minpunten

 • Geen

Bekijk de Happybird parkietenkooi groot LOT1 bij deze vertrouwde webshops:


Koopgids voor parkietenkooi

Wat is een parkietenkooi?

Een parkietenkooi is een verblijfplaats voor de parkieten. De parkietenkooi is in verschillende maten en soorten te verkrijgen. Wel moet er altijd gelet worden op afstand tussen de tralies, deze mag namelijk nooit groter zijn dan 1,5 centimeter. Dit wegens veiligheidsredenen, want anders is er een mogelijkheid dat het kopje van de parkiet vast kan komen te zitten.

Zorg daarnaast dat je nooit een te klein kooi aanschaft. Het is beter om een wat grotere kooi aan te schaffen dan een kleinere kooi, omdat een parkiet vrij moet kunnen bewegen om comfortabel te leven.

Hoe herken je een parkietenkooi?

Een parkietenkooi is vaak gemakkelijk te herkenen door zijn kleine, rechthoekige behuizingen die gemaakt zijn van metaaldraden. Daarnaast is een parkietenkooi ook voorzien van minimaal twee zijdes met horizontale tralies. Deze horizontale tralies zijn van groot belang, omdat parkieten veel van klimmen houdt.

Verder is een parkietenkooi ook vaak voorzien van speelgoed, zoals een schommel, zitstokken, spiegels om de verveling te voorkomen.

Waar plaats je een parkietenkooi?

De plaatsing van de kooi in je huis is net zo belangrijk als de kwaliteit van de kooi om je parkiet gezond te houden. Het is mogelijk dat de plek die je in je gedachte had niet de geschikt plek is voor je parkietenkooi. Let op de volgende punten bij het uitzoeken voor de juiste plek voor de parkietenkooi:

 • Zorg dat de kooi niet in de buurt is van de keuken, wegens de mogelijke schadelijke gassen die vrijkomen.
 • Plaats de kooi op een borst/hoofd hoogte (ongeveer 1,5 meter), zodat de parkieten zich niet bedreigt voelen als er een persoon is die de kooi benadert.
 • Plaats de kooi niet te dichtbij vensterbanken. Het kan hier te warm worden als de zon schijnt of de vogels kunnen juist te koud krijgen als het gaat tochten.
 • Zorg dat de kooi niet in de buurt van een verwarming of airconditioning (of ventilatoren) zit. De schommelingen van de temperaturen zijn niet goed voor de parkieten.
 • Vind een plek waarbij de parkiet gewend kan raken aan de aanwezigheid van de mensen, maar ook weer niet ergens midden in een ruimte waar het te lawaaierig is. Dit kan namelijk voor stress zorgen.
 • Plaats de kooi niet in de buurt van kamers waar gebruikt wordt gemaakt van luchtverfrissers (wc luchtverfrissers, deodorant, etc.). Stoffen in de luchtverfrissers kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van de parkieten.

Enkel of meerdere parkieten?

Parkieten zijn groepsdieren, hierdoor is het ook aangeraden om parkieten in een duo te halen. Natuurlijk is het ook mogelijk om een enkele parkiet te hebben, maar houdt er wel rekening mee dat je ze veel meer aandacht moet geven dan als ze in een duo zijn.

De kans is groter dat de parkiet gaat vereenzamen als die alleen is en zal zich ook minder tam gaan opstellen vergeleken bij een duo of meerdere parkieten. Wil je meerdere parkieten hebben zorg ervoor dat jouw kooi genoeg ruimte heeft.

Informatie over de parkietenkooi die je moet weten voordat je er een aanschaft

Het kan lastig zijn om de juiste parkietenkooi te kiezen die voor jou het beste is. Om jou een beter beeld te geven over de verschillende parkietenkooien die er zijn, hebben wij voor jou de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet. 

Grootte

Al meerdere keren is er naar voren gekomen dat de grootte van de kooi een belangrijk aspect is. Een vuistregel is dan ook om een kooi aan te schaffen die minimaal 50x50x60 cm (b x d x h) is. Dit is geschikt voor een enkele parkiet. Wil je er twee of meerdere hebben dan moet je natuurlijk een grotere kooi aanschaffen.

Daarnaast is het altijd beter om voor een bredere kooi te kiezen dan een hogere kooi. Het is belangrijker voor de parkiet om langer te vliegen dan hoger te vliegen. Let bij het aanschaffen van een grotere parkietenkooi wel op of je genoeg ruimte hebt in je huis.

Inrichting van de parkietenkooi

Een ander belangrijk onderdeel is de inrichting van de kooi. De inrichting van de kooi moet comfortabel zijn voor de parkiet maar moet ook zorgen voor de veiligheid van de parkiet. Daarnaast is het ook handig als de parkietenkooi goed te bereiken is voor de verzorger, zodat het verversen van de voerbakken of verschonen van de gehele kooi gemakkelijker is.

-Waterbak

De waterbak moet dagelijks één keer ververs worden en bij warmere dagen zelfs meerdere keren. Het is hierom verstandig om tijdens je zoektocht te letten op de bereikbaarheid van de waterbak, zodat het voor de verzorger eenvoudig te verversen is.

Daarnaast wordt er aangeraden om een niet al te grote opening te hebben voor de waterbak. De parkieten zullen anders de waterbak ook gaan gebruiken om in te baden waardoor het water direct vies zal zijn. Om te voorkomen dat ze in de waterbak gaan baden is het verstandig om een drinkflesje aan te schaffen of een waterbak met kleinere opening.

-Voerbak

Bij de voerbakken geldt het eigenlijk hetzelfde als bij de waterbakken. Zorg dat de bereikbaarheid goed is, zodat het verversen eenvoudig gaat. Een handige tip is dan ook om de voerbak naast een zitstok te plaatsen, zodat de parkiet makkelijk bij de voer kan komen.

Let er wel op dat de zitstok niet hoger dan de voerbak zelf wordt geplaatst, omdat er anders de mogelijkheid is dat de uitwerpselen van de parkiet in de voerbak terecht komt.

-Zitstokken

De zitstokken is een onderdeel die hoe dan ook aanwezig moet zijn in de kooi. De zitstokken is erg belangrijk voor de parkieten, omdat zij bijna elke dag hierop zullen gaan zitten. Er wordt dan ook aangeraden om er minimaal 2 à 3 zitstokken in de kooi te hebben.

Soms krijg je enkele meegeleverde zitstokken maar zijn ze van kunststof gemaakt. Zorg ervoor dat je zitstokken gemaakt zijn van het hout. Dit is qua kwaliteit en veiligheid beter voor de parkieten dan de kunststof.

Wat nog beter is dan de houten zitstokken zijn de takken van de bomen. Doordat deze takken verschillende diktes hebben is dit beter voor de soepelheid van de tenen. De zitstokken moeten een dikte hebben waardoor de tenen driekwart om de zitstok/tak heen geslagen zijn, zodat de nagels niet te lang door groeien.

Let hierbij wel op dat sommige bomen giftig kunnen zijn voor de valkparkieten. De volgende boomsoorten zijn zeker geschikt om te gebruiken als een zitstok: wilgen, berken, fruitbomen en hazelaars.

Speeltjes

Speeltjes zijn erg belangrijk voor de parkieten. Het is dan ook geen overbodige luxe om extra speeltjes aan te schaffen voor jouw parkietjes. De speeltjes zorgt voor het versterken van de spieren, stimuleert de geest en zorgt voor overal verbetering van de gezondheid.

Daarnaast zorgt de verschillende speeltjes voor uitdaging maar ook om verveling te voorkomen. Bij speeltjes kan je aan de volgende denken: schommels, laddertjes, klimspeelgoed, belletjes enzovoort. Je hoeft de speeltjes niet tegelijkertijd in de kooi te plaatsten maar je kan ze ook afwisselen, zodat de parkiet variatie heeft.

Onderhoud

Bij een aanschaf van een parkietenkooi mag je zeker de onderhoud hiervan ook niet vergeten. Dit is ook een belangrijk onderdeel bij de verzorging van de parkiet. Door de kooi goed te onderhouden zorg je ervoor dat jouw parkiet comfortabel en hygiënisch in zijn kooi verblijft.

Bij onderhoud wordt er rekeningen gehouden het dagelijks verversen van de water/voerbakken. Als je een badhuisje hebt moet je deze ook regelmatig verschonen en zorgen dat de zitstokken vrij zijn van uitwerpselen.

Verder is het verschonen van de bodembedekking ongeveer 1 keer per week. Het is aangeraden om een uitschuifbare bodemlade aan te schaffen om de onderhoud soepeler te laten verlopen. Als laatst kan meerdere deuren bij een kooi het verversen van de water/voerbakken ook vergemakkelijken.

Conclusie

Welk parkietenkooi is nou de beste koop? Dit is een vraag die lastig te beantwoorden is. Dit ligt aan naar waar jij opzoek bent, ga je voor één parkiet of een duo, wil je een grote kooi aanschaffen voor je parkiet, zodat die meer bewegingsruimte heeft.

Je kan haast geen verkeerde beslissing nemen als je een parkietenkooi aanschaft uit onze top 5 lijst. De kwaliteit van elk kooi is namelijk even goed alleen de uiterlijk, grootte en de prijzen kunnen hierin verschillen.

Ben je liever opzoek naar een grotere vogelkooi of een vogelkooi voor buiten bekijk dan de vogelkooi voor buiten.

Inhoudsopgave

Gerelateerd

PrijsKenner
Copyright © 2023 PrijsKenner.nl – Alle rechten voorbehouden

PrijsKenner.nl neemt deel aan affiliateprogramma’s om commissie te verdienen met links naar partners (Bol & Amazon). Met onze reviews & links kunnen we een kleine commissie verdienen.