PrijsKenner

Beste valkparkiet kooi van 2023

Laatste update: April 15, 2023
Author Logo
Geschreven door:  Donny
Hoe hebben wij getest?
products-researched
13
Producten
onderzocht
17
Uren
besteed
reviews collected
38
Ervaringen
verzameld
12
Webshops
vergeleken

Ben jij van plan om een kooi aan te schaffen voor je nieuwe valkparkiet of wil je een kooi gaan vervangen? Dan hopen wij jou hiermee te kunnen helpen met deze blog.

Een valkparkiet is een redelijk grote vogel vergeleken met andere parkieten. Deze worden wel ongeveer 35 cm lang. Hierdoor moet je al gauw aan een grotere kooi denken dan bij de kleinere parkieten.

Daarnaast kan je aan de kooi al snel zien of die geschikt is voor de valkparkiet, omdat de kooien voor de valkparkieten voorzien moeten zijn van horizontale spijlen. Dit heeft te maken, omdat de valkparkieten heel erg klimmen houden.

Verder is het dus ook mogelijk dat je een papegaaien kooi gebruikt voor de valkparkieten, omdat deze kooien vaak groter zijn aangezien papegaaien grotere vogels zijn. Let op dat de spijlen niet meer dan 2 centimeter van elkaar staan, omdat anders de kop van de valkparkiet er door heen kan.

Ben jij van plan om een valkparkiet kooi aan te schaffen maar heb je nog twijfels? Neem dan eerst onze koopgids door hierin worden een aantal tips gegeven over de valkparkiet kooi, wordt er beschreven waar jij op moet letten bij het aanschaffen van een valkparkiet kooi en welke valkparkiet kooien de beste zijn van 2023.

De 5 Beste valkparkiet kooi van 2023

Om je keuze te vergemakkelijken hebben wij voor jou een top 5 beste valkparkiet kooi van 2023 op een rijtje gezet. Vervolgens wordt er uitgebreid beschreven over de voor/-nadelen en over de specificaties van de valkparkiet kooien.


1. Yaheetech Vogelkooi

De Yaheetech Vogelkooi is een geweldige vogelkooi die ook geschikt is voor de valkparkieten. Het is voorzien van vele handige opties. Zo is deze kooi voorzien van twee delen, de kooi zelf waar de valkparkiet in verblijft en de onderste gedeelte van de kooi. Deze zijn dan ook van elkaar los te halen als je bijvoorbeeld liever je kooi op een ander ondergrond wilt zetten.

De onderbouw van de kooi is bovendien een doordacht designelement. Er zit namelijk extra opbergvlak in verwerkt waardoor je gemakkelijk de spullen voor je valkparkiet zoals vogelvoer, speelgoed en reinigingsgereedschap op kunt bewaren. Ook is deze onderbouw van de kooi voorzien van 4 wieltjes die 360 graden draaibaar zijn, zodat je de kooi gemakkelijk en overal kunt verplaatsen.

Daarnaast heeft deze vogelkooi een praktische voersysteem. Je kan namelijk twee voerbakken aanbrengen die door de kleine voerdeuren aan de buitenkant van de kooi toegankelijk is. Hierdoor kan je gemakkelijk de voer bijvullen zonder dat je de valkparkiet stoort, omdat je niet met je gehele hand/arm in de kooi hoeft te komen.

Verder beschikt deze vogelkooi van een open klapbare dak. Hierdoor kan je de bovenkant van de kooi openen, zodat je de valkparkiet meer interactie kan krijgen. Je kan een zitstok gebruiken om de deuren open te houden en het laten dienen als zitmogelijkheid.

Als laatst is de bodem van de kooi voorzien van een uittrekbare lade. Hierdoor kan je gemakkelijk de kooi gaan reinigen. Je hoeft namelijk niet de hele kooi te verplaatsen maar alleen de lade eruit te schuiven om de opgevangen vogelpoep te verschonen.

Pluspunten

 • Voorzien van twee praktische kleine voederdeurtjes
 • Eenvoudig schoon te maken door de uitschuifbare lade
 • Heeft een opbergvak
 • Wielen die 360 graden draaibaar zijn
 • De dak van de kooi kan open

Minpunten

 • Niet voorzien van een speciale badhuisje
 • Beschikt over weinig horizontale tralies, hierdoor minder geschikt om te klimmen

Bekijk de Yaheetech Vogelkooi bij deze vertrouwde webshops:

amazon.nl Amazon.nl €66,99 Bekijken
Laatste amazon prijs update: November 8, 2023 5:07 pm

2. Duvo+ Vogelkooi Iza III Met badhuisje

De Duvo+ Vogelkooi Iza III is een hele mooie vogelkooi die in twee kleuren te verkrijgen is, zwart en wit. Het is een geschikt vogelkooi voor zowel 1 als 2 valkparkieten.

Bovendien is het voorzien van een open dak die open gehouden kan worden met de zitstok hierop kan de valkparkiet ook op zitten. Hierdoor kan de valkparkiet een beter interactie hebben met zijn omgeving.

Daarnaast is het voorzien van handige kleine deuren aan de zijkanten om zo de voer gemakkelijk te kunnen verschonen of om speeltjes in te plaatsen. Verder is het een zeer geschikte vogelkooi voor de valkparkiet, omdat deze kooi uit horizontale tralies bestaan, waardoor de valkparkiet hier goed op kan klimmen.

Als laatst is deze vogelkooi ook nog eens gemakkelijk schoon te maken doordat het een uitschuifbare lade heeft aan de onderkant. De volgende spullen worden meegeleverd: 4 zitstokken, 4 voederbakjes en ook nog eens een eigen badhuisje die gemakkelijk los te maken en te vestigen is.

Pluspunten

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • In verschillende kleuren te verkrijgen
 • Voorzien van veel meegeleverde accessoires
 • Heeft mogelijkheid voor open dak
 • Beschikt over de praktische kleine zijdeuren
 • Gemakkelijk te verschonen door de uitschuifbare lade

Minpunten

 • Geen

Bekijk de Duvo+ Vogelkooi Iza III Met badhuisje bij deze vertrouwde webshops:


3. Voltrega Voliere 420

De Voltrega Voliere 420 is een goede stevige vogelkooi. Deze is zeer geschikt voor 2 of zelfs meerdere valkparkieten. De binnenkant van de kooi is te bereiken via 5 verschillende ingangen. Er zit aan de voorkant 1 deur, linkerzijkant 2 en de rechter zijkant 2. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk de water of voerbakken kan verschonen.

Daarnaast is deze vogelkooi voorzien van 4 wieltjes, zodat je de kooi gemakkelijk kan verplaatsen. Ook is deze vogelkooi voorzien van een uitschuifbare lade aan de onderkant, zodat je eenvoudig de bodemplaat kan verschonen waar de vogelpoep onder anderen komt te liggen. Verder is deze vogelkooi te verkrijgen in 2 verschillende kleuren en is het voorzien van horizontale tralies.

Als laatst krijg je de volgende onderdelen meegeleverd: 2 keer een voer/waterbak en 6 zitstokjes. De zitstokjes zijn aan de slechte kant voor de valkparkiet, omdat deze van plastiek zijn gemaakt. Ook zijn de zitstokjes erg dun waardoor ze slecht zijn voor de pootjes van de valkparkiet.

Pluspunten

 • Een stevige vogelkooi
 • Geschikt voor 2 of meer valkparkieten
 • Komt in verschillende kleuren
 • Voorzien van een uitschuifbare lade
 • Het heeft 5 toegangsdeuren
 • Gemakkelijk te verplaatsen dankzij de wieltjes

Minpunten

 • De meegeleverde zitstokjes zijn niet van goede kwaliteit
 • Er zijn weinig extra meegeleverde accessoires
 • Niet voorzien van een extra badhuisje

Bekijk de Voltrega Voliere 420 bij deze vertrouwde webshops:

bol.com Bol.com €124,95 Bekijken
amazon.nl Amazon.nl €140,76 Bekijken
Laatste amazon prijs update: November 8, 2023 5:07 pm

4. Duvo+ Nina - Vogelkooi

De Duvo+ Nina is een simpele en kwalitatieve vogelkooi. De voor en achterkant van de kooi is voorzien van horizontale tralies waardoor het geschikt is voor valkparkieten om te klimmen.

Daarnaast is er aan de onderkant van de kooi voorzien van een uitschuifbare lade, zodat je eenvoudige de kooi kunt verschonen. Verder heeft de kooi twee deuropeningen deze zitten beide aan de voorkant van de kooi, waardoor je gemakkelijker speeltjes of andere accessoires kunt ophangen. Als laatst wordt de kooi geleverd met 3 zitstokken en 2 water/voerbakken.

Pluspunten

 • Simpel maar toch een goede-prijskwaliteit
 • Voorzien van 3 zitstokken, 1 waterbak en 1 voerbak
 • Beschikt over een uitschuifbare lade

Minpunten

 • Niet overal voorzien van horizontale tralies
 • Geen deuropeningen voor de water/voerbakken

Bekijk de Duvo+ Nina - Vogelkooi bij deze vertrouwde webshops:


5. Ferplast Vogelkooi Voliere Nota

De Ferplast Vogelkooi Volière Nota is een volière met een elegante uiterlijk met een metalen dak. Deze ruime volière is geschikt voor meerdere valkparkieten. De nota is gemakkelijk schoon te maken, doordat de onderlade uitschuifbaar is. Verder is de Volière Nota voorzien van wieltjes aan de onderkant, zodat de kooi eenvoudig te verplaatsen is.

Als laatst worden de volgende accessoires meegeleverd, zitstokken, een voerbak en een drinkflesje. De Nota is voorzien van horizontale tralies, zodat het zeer geschikt is voor valkparkieten om te klimmen.

Pluspunten

 • Het heeft een mooi design
 • Geschikt voor meerdere valkparkieten
 • Voorzien van wieltjes
 • Beschikt over de uitschuifbare lade
 • Voorzien van meerdere accessoires

Minpunten

 • Beschikt over weinig deuropeningen, lastiger om speeltjes op te hangen
 • De plastiek onderdelen kunnen redelijk snel breken, water/voerbakken

Bekijk de Ferplast Vogelkooi Voliere Nota bij deze vertrouwde webshops:


Koopgids voor valkparkiet kooi

Welke kooien zijn geschikt voor de valkparkiet?

Er zijn veel verschillende kooien beschikbaar voor verschillende vogels soorten. Denk hierbij aan een kleine parkieten kooi, grote parkieten kooi, papegaaien kooi, binnen volière, buiten volière en kanarie kooi.

Doordat de valkparkiet een grotere variant van de parkieten is, is het ook aangeraden om deze vogel soort in een grotere kooi te laten verblijven. De valkparkiet heeft namelijk meer ruimte nodig om meer te kunnen bewegen. Hierdoor zijn alle benoemde kooien hierboven behalve de kleine parkieten kooi geschikt voor de valkparkiet.

Daarnaast is het eigenlijk een 'must' om een kooi aan te schaffen die voorzien is van horizontale tralie, omdat de valkparkiet erg van klimmen houdt.

Waar plaats je een kooi voor de valkparkiet?

De plaatsing van de kooi in je huis is ook een hele belangrijke onderdeel om je valkparkiet gezond te houden. Let op de volgende punten bij het uitzoeken van de geschikte plek voor uw valkparkiet:

 • Een plek waar de valkparkiet gewend kan raken aan de aanwezigheid van de mensen, maar niet waar het te lawaaierig of te druk is. Dit kan namelijk voor stress zorgen.
 • Zet de kooi op een borst of hoofd hoogte (ongeveer 1,5 meter). Als je de kooi namelijk te laag plaatst kunnen de vogels zich bedreigt voelen.
 • Plaats de kooi niet te dichtbij vensterbanken. Het kan hier te warm worden als de zon schijnt of de vogels kunnen juist te koud krijgen als het gaat tochten.
 • Plaats de kooi niet in de buurt van de keuken, door de mogelijke schadelijke gassen.
 • Zet de kooi ook niet in de buurt van de verwarming of airconditioning (of ventilatoren). De schommelingen van de temperaturen zijn niet goed voor de (valk)parkieten.
 • Plaats de kooi niet in de buurt van kamers waar luchtverfrissers gebruikt worden. Denk hierbij aan gebruik van deo of badkamers. Stoffen in de luchtverfrissers kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van de valkparkiet.

Hoe groot moet een kooi zijn voor 2 valkparkieten?

Ben je van plan om 1 valkparkiet te nemen dan is het aangeraden om een kooi te kiezen met de volgende afmetingen: 60x50x60 cm (b x d x h). Maar ga je voor 2 valkparkieten dan moet de afmetingen minimaal: 100x50x70 cm (b x d x h) zijn. Het is belangrijk dat de valkparkieten voldoende beweeg en vliegruimte hebben. Daarnaast is het ook altijd beter om een te groot kooi aan te schaffen dan een te klein kooi, omdat dit beter is voor hun welzijn en gezondheid.

Weet je van te voren al dat de valkparkieten los door het huis mogen vliegen? Dan is het minder erg als je een kooi aanschaft met wat kleinere afmetingen dan dat hierboven aangegeven staat.

Een koppel of één valkparkiet?

Weet je van te voren al dat je niet vaak thuis zal zijn of dat er weinig aanwezigheid is in huis? Dan is het aangeraden om een koppel te nemen.

Valkparkieten kunnen namelijk slecht tegen alleen zijn. Door te weinig aandacht geven kunnen de valkparkieten zich gaan vervelen, waardoor ze kunnen gaan stressen en zelfs hun veren kunnen gaan plukken.

Verder maakt het in principe niet uit of je 2 vrouwtjes of 2 mannetjes aanschaft. Maar meest voorkomend is wel gewoon een mannetje en een vrouwtje worden aangeschaft.

Wil je liever hele tamme valkparkiet krijgen dan is het aangeraden om één valkparkiet aan te schaffen. Wel moet je hierbij rekening mee houden dat je de valkparkiet genoeg aandacht zal moeten geven en dat ze veel vrijheid nodig hebben, zoals door ze veel uit de kooi te laten.

Informatie over de valkparkiet kooi die je moet weten voordat je er een aanschaft

Het kan lastig zijn om de juiste valkparkiet kooi te kiezen die voor jou het beste is. Om jou een betere beeld te geven over de verschillende valkparkiet kooien die er zijn, hebben wij voor jou de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet. 

De inrichting van de valkparkiet kooi

Naast de uiterlijk van de kooi is de inrichting misschien nog wel belangrijker. De inrichting van de kooi moet veilig zijn voor de valkparkiet maar ook natuurlijk comfortabel.

Daarnaast moet de inrichting ook nog eens goed bereikbaar zijn voor de verzorger om bijvoorbeeld gemakkelijk de voerbakken te verwisselen of de gehele kooi te verschonen.

- Watervoorziening

De waterbak moet geplaatst worden dat zowel voor de valkparkiet als de verzorger goed bereikbaar is. De waterbak moet namelijk dagelijks één keer ververs worden en op warmere dagen zelfs meerdere keren. Hierdoor zal het eenvoudiger voor de verzorger zijn om deze te verversen als deze gemakkelijk te bereiken is.

Er word aangeraden om niet een al te grote opening te hebben voor de waterbak. Hierdoor kan het zo zijn dat de valkparkiet het zal gaan gebruiken om in te baden waardoor het water direct vies zal zijn. Om dit te voorkomen is het handig om een waterbak aan te schaffen met een kleinere opening of een drinkflesje. Naast een waterbak is het aan te raden om een apart badhuisje of bakje aan te schaffen voor het baden.

- Zitstokken

De zitstok is misschien wel één van de belangrijkste onderdeel dat sowieso in de kooi aanwezig moet zijn. Het wordt ook aangeraden om minimaal 2 à 3 zitstokken te hebben in de kooi.

De zitstokken zijn belangrijk, doordat de valkparkieten er namelijk bijna de hele dag erop zitten. Zorg ervoor dat de zitstokken van het materiaal hout zijn gemaakt, deze zijn ook beter dan de zitstokken van kunststof.

Wat nog beter is dan de houten zitstokken zijn de takken van de bomen. Doordat deze takken verschillende diktes hebben is dit beter voor de soepelheid van de tenen.

De zitstokken moeten een dikte hebben waardoor de tenen driekwart om de zitstok/tak heen geslagen zijn, zodat de nagels niet te lang door groeien.

Let hierbij wel op dat sommige bomen giftig kunnen zijn voor de valkparkieten. De volgende boomsoorten zijn zeker geschikt om te gebruiken als een zitstok: wilgen, berken, fruitbomen en hazelaars.

- Voerbakken

Voor het plaatsen van de voerbakken geldt hetzelfde als bij de waterbakken. Zorg dat je ze zo plaatst, zodat deze zowel voor de verzorger als voor de valkparkiet goed bereikbaar is.

Verder probeer de voerbak zo te plaatsen dat de kopje van de valkparkiet er niet helemaal in kan, om te voorkomen dat jouw valkparkiet klem komt te zitten. Daarnaast is het aangeraden om de voerbak naast een zitstok te plaatsen, omdat de valkparkiet gemakkelijk bij de voerbakken kan komen.

Let er wel op dat je de zitstok niet hoger plaatst dan de voerbak, omdat er anders een mogelijkheid is dat er ontlasting in de voerbak kan komen.

Bodembedekking

Voor de bodembedekking kan je kiezen voor krantenpapier, houtsnippers of schelpenzand. Veel gebruikers gebruiken schelpenzand als hun bodem.

De voordeel hiervan is dat de gemalen schelpen gegeten kunnen, omdat het bestaat uit natuurlijke eigenschappen. Dit bevordert ook nog eens de spijsvertering. Daarnaast bevatten de stukjes ook nog eens van natuurlijke kalk en mineralen.

Maar toch gebruiken steeds meer mensen ook houtsnippers, omdat je bij deze bodembedekking minder rommel krijgt. Als de valkparkiet zijn vleugels openslaat zal de houtsnipper niet wegwaaien. Enige nadeel is wel dat als de houtsnipper nat wordt er een kans is dat de houtsnipper kan gaan beschimmelen.

Speeltjes

Valkparkieten zijn intelligente vogels, ze hebben dan ook veel aandacht nodig en houden ervan om uitgedacht te worden. Het is dan ook belangrijk om de kooi te vullen met verschillende speeltjes zo om hun uitdaging te geven maar ook om verveling te voorkomen.

Bij vogelspeeltje voor de valkparkiet kan je denken aan: schommels, laddertjes, klimspeelgoed belletjes enzovoort. Je hoeft niet gelijk al deze speeltjes in de kooi te plaatsten maar je kan ze ook afwisselen, zodat de valkparkiet variatie heeft.

Let hierbij wel op dat je een speelgoed haalt van goede kwaliteit. Een valkparkiet is erg sterk en kan dan ook vernielzuchtig zijn. Hierdoor kan een speelgoed die niet stevig is snel kapot gaan wat zonde is van het geld maar ook nog eens gevaarlijk zijn voor de valkparkiet als die de stukjes op gaat eten.

Conclusie

Welk valkparkiet kooi is nou de beste koop? Dit is een vraag die lastig te beantwoorden is. Dit ligt aan naar waar jij opzoek bent, wil je één valkparkiet of een koppel, wil je een grote kooi aanschaffen voor je valkparkiet of laat je de valkparkiet ook veel vrij rond vliegen enzovoort.

Je kan haast geen verkeerde beslissing nemen als je een valkparkiet kooi aanschaft uit onze top 5 lijst. De kwaliteit van elk kooi is namelijk even goed alleen de functionaliteit, grootte en de prijzen kunnen hierin verschillen. Bedenk van te voren goed na wat jij graag zou willen en of bepaalde opties wel nodig zijn voor jou.

Inhoudsopgave

Gerelateerd

PrijsKenner
Copyright © 2023 PrijsKenner.nl – Alle rechten voorbehouden

PrijsKenner.nl neemt deel aan affiliateprogramma’s om commissie te verdienen met links naar partners (Bol & Amazon). Met onze reviews & links kunnen we een kleine commissie verdienen.