PrijsKenner

Beste Zwangerschapskussen 2024

Laatste update: January 10, 2024
Author Logo
Geschreven door:  Lisa
Hoe hebben wij getest?
products-researched
20
Producten
onderzocht
30
Uren
besteed
reviews collected
39
Ervaringen
verzameld
19
Webshops
vergeleken

Je bent helemaal in de wolken doordat er een kleine in opkomst is. Misschien wel één van de spannendste en mooiste ervaringen in je leven. Iedereen is blij voor je en jou blijheid kan ook niet meer stuk. Maar iedereen die zwanger is weet ook dat het tijdens de zwangerschap het niet altijd zo rooskleurig uitziet als het lijkt. Zo kunnen er ook allemaal kleine problemen komen, zoals lichamelijke en psychische kwaaltjes en ongemakken.

Tijdens een zwangerschap is het belangrijk dat je voldoende slaap krijgt, alleen in veel gevallen kan dit lastig zijn door je groeiende buik. Maar een zwangerschapskussen kan de uitkomst bieden om de fysieke en mentale belasting grotendeels tegen te gaan, zoals de vermoeidheid door de betere nachtrusten en de nek, bekken/heupen en de rugklachten te verminderen. 

Ben jij van plan om een zwangerschapskussen aan te schaffen maar heb je nog twijfels? Neem dan eerst onze koopgids door hierin worden een aantal kenmerken gegeven over de zwangerschapskussens, wordt er beschreven waar jij op moet letten bij het aanschaffen van een zwangerschapskussen en welke zwangerschapskussens de beste zijn van 2024.

De 5 Beste Zwangerschapskussens van 2024

Om je keuze te vergemakkelijken hebben wij voor jou een top 5 beste zwangerschapskussens van 2024 op een rijtje gezet. Waar vervolgens ook uitgebreid beschreven wordt over de voor/-nadelen en over de specificaties van de zwangerschapskussens. Dit zijn de 5 populairste zwangerschapskussen in zijn eigen vorm. Daarnaast is het natuurlijk helemaal aan je zelf wat jij het meest comfortabels lijkt.


1. Litollo Zwangerschapskussen XXL

De Litollo XXL is de ideale zwangerschapskussen om je zwangerschap comfortabel door te komen. Door zijn ergonomische design zorgt deze kussen voor een complete lichaamsondersteuning van de hals tot de heupen en kan zelfs tussen de knieën. Door zijn fijne U-vorm ben je helemaal omringt waardoor de kans om 's nachts (onbewust) te draaien op je rug wordt verkleint.

Na de zwangerschap kun je deze kussen ook nog eens gaan gebruiken als een voedingskussen om je kleine baby comfortabel te kunnen voeden. Deze kussen is vervolgens niet alleen enkel voor zwangere mensen, maar door zijn ergonomisch ontwerp is deze kussen ook zeer geschikt voor personen die last van rug-, heupklachten of slaapapneu hebben

Het kussen is verder voorzien van een duurzame polyestervulling en een 100% katoenen hoes die ook nog eens afneembaar is. De afneembare hoes kun je vervolgens in de wasmachine stoppen op 30 graden, maar houdt er rekening mee dat deze niet in de droogmachine kan.

Het kussen heeft een totale lengte van 280 cm, is 70 cm breed en is wel in 7 verschillende kleuren te verkrijgen. Het ook mogelijk om een extra hoes van Litollo aan te schaffen, zodat je verschillende kleuren hebt. Er zijn namelijk 6 verschillende soorten kleuren beschikbaar. Daarnaast is er ook een Litollo XXL zwangerschapskussen die voorzien is van een zachte fleece stof.

Pluspunten

 • Biedt ondersteuning aan het hele lichaam
 • Goede kwaliteit, behoud zijn vorm tijdens langdurig gebruik
 • Afneem- en wasbare hoes
 • Stimuleert de foetus om de optimale geboortepositie aan te nemen
 • Het is polyvalent gebruik

Minpunten

 • Niet droogmachine bestendig
 • Minder geschikt voor een klein bed
 • Een klein hoeveelheid van de gebruikers geven aan dat de vulling niet dik genoeg is

Bekijk de Litollo Zwangerschapskussen XXL bij deze vertrouwde webshops:


2. Litollo Zwangerschapskussen (J-Vorm)

De Litollo zwangerschapskussen J-vorm is een zeer geschikt kussen voor zijslapers. Door zijn aangename vorm neemt het kussen minder ruimte in beslag vergeleken met de U-vorm maar het biedt nog steeds voldoende ondersteuning voor het lichaam.

Daarnaast kan je partner als nog tegen je aanliggen zonder de ondersteunende werking van een zwangerschapskussen te verliezen. Door de J-vorm wordt er alleen maar aan een kant van het lichaam volledig ondersteund. Dit zorgt ervoor dat de klachten zoals benauwdheid en maagzuur worden afgeremd. Vervolgens is het ook nog mogelijk om na de zwangerschap het kussen te gaan gebruiken als een voedingskussen. 

Het kussen heeft een afneembare hoes die gemaakt is van katoen en wasbaar is in 30 graden. Verder is de vulling van stevig polyester gemaakt waardoor het ook stevig zijn vorm behoudt na langdurig gebruik en worden er geen geluiden gemaakt bij beweging van het kussen.

Het kussen heeft een totale lengte van 145 cm, 50 cm breed en is in 3 verschillende kleuren te verkrijgen. Het is ook mogelijk om een extra hoes van Litollo aan te schaffen, zodat als er een in de was zit of behoefte hebt aan een andere kleur. 

Pluspunten

 • Polyvalent gebruik
 • Afneem- en wasbare hoes
 • Bespaart ruimte in je bed en je partner kan nog tegen je aanliggen 
 • Biedt goede ondersteuning aan voor één zijde

Minpunten

 • Niet droogmachine bestendig
 • Minder goed geschikt voor rugondersteuning

Bekijk de Litollo Zwangerschapskussen (J-Vorm) bij deze vertrouwde webshops:


3. Ella Zwangerschapskussen XXL (C-vorm)

De Ella Zwangerschapskussen C-vorm is gemaakt om zwangere vrouwen een comfortabeler en goede houding te geven tijdens hun zwangerschap. Het ondersteunt zo het gehele lichaam vanaf de hals, de wervelkolom tot aan de heupen. Door zijn ontwerp worden bepaalde delen van je lichaam beter ondersteunt, zoals de heupen en de wervelkolom waardoor je sneller in slaap zult vallen.

Daarnaast is deze kussen ook zeer geschikt om het na de zwangerschap te gaan gebruiken als een voedingskussen. 

Het kussen is gemaakt van 100% Jersey katoen waardoor het kussen tijdens warme dagen nog steeds lekker fris blijft. De hoes is verder elastische doordat deze in een speciale lus patroon geweven is en is gemakkelijk schoon te maken door hem op 30 graden in de wasmachine te wassen. Door de polyester vulling wordt verder zijn vorm ook goed behouden.

Het kussen heeft de volgende afmetingen: 150x70 cm en is in 2 verschillende kleuren te verkrijgen. Daarnaast heeft het merk Ella ook nog een U-vormige zwangerschapskussens.

Pluspunten

 • De hoes is afneembaar en wasbaar
 • Geeft goede ondersteuning vanaf hals, wervelkolom tot an de heupen
 • Is extra goed gevuld
 • Kan ook als voedingskussen gebruiken na de zwangerschap

Minpunten

 • Minder goed geschikt voor langere vrouwen
 • Niet droogmachine bestendig
 • Je hebt wat ervaring nodig voor je pas echt mooie krullen kunt creëren 

Bekijk de Ella Zwangerschapskussen XXL (C-vorm) bij deze vertrouwde webshops:


4. Osteomedix Ergonomisch Lichaamskussen (I-vorm)

Het Osteomedix lichaamskussen is een simpele maar een mooie kussen die I-vormige is. Deze kussen is ideaal geschikt voor mensen met een lage rugpijn, kniepijn en zwangere vrouwen.

De Osteomedix kan op meerdere manieren gebruikt worden, zoals een hoofdkussen voor 2 personen,  voor ondersteuning bij lichaamsdelen en kan zelfs na je zwangerschap gebruikt worden als een voedingskussen. Deze lichaamskussen zorgt ervoor dat je in een neutrale zij-ligpositie komt te liggen. Hierdoor komt er geen torsie in de wervelkolom en wordt er geen druk uitgeoefend op de knieën. Daarnaast is deze kussen ook gemakkelijk te combineren met je eigen hoofdkussen. 

Het kussen heeft een hoes van 100% katoen die afneembaar en wasbaar is. Verder is de vulling van 100% polyester, heeft het een unieke samenstelling van verschillende vezels waardoor het comfy en zacht aan voelt. Maar toch is het stevig genoeg om ondersteuning aan te bieden voor je benen, knieën en heupen. Het kussen heeft een formaat van 140 x 40 cm. 

Pluspunten

 • Kan voor meerdere manieren gebruikt worden
 • Heeft een afneembare en wasbare hoes
 • Is een stevige en lange kussen
 • Is goed gevuld met vulling

Minpunten

 • Geeft geen directe rugondersteuning
 • Een kleine hoeveelheid gebruikers vinden het een te stevige kussen

Bekijk de Osteomedix Ergonomisch lichaamskussen bij deze vertrouwde webshops:


5. BabyJem Washandje (Wig vorm)

De BabyJem Washandje is de kleinste zwangerschapskussen uit onze lijst ook wel de wig-kussen. Deze kussen biedt een optimale ondersteuning aan voor je buik. Het is speciaal ontworpen om de perfecte steun aan je buik te geven. Door zijn aflopende design kun je hem gemakkelijk onder je buik schuiven.

Daarnaast is het ook te gebruiken voor ondersteuning van de wervelkolom, heupen en zelfs de nek. Veel zwangere vrouwen die veel bewegen vinden de wig-kussen erg fijn. Doordat ze veel bewegingsvrijheid hebben maar toch een goede ondersteuning krijgen voor hun beuk. 

Door zijn compacte formaat is dit dan ook een van de weinige zwangerschapskussen die je gemakkelijk meekunt nemen voor op reis, weekendje weg of in het ziekenhuis. 

Pluspunten

 • Compact, klein waardoor gemakkelijk mee te nemen is
 • Veel bewegingsvrijheid
 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Het zorgt ervoor om makkelijk te slapen door het verlichten van pijn in het bekken of rug

Minpunten

 • Het kussen is niet voorzien van een afneembare hoes waardoor het wassen ook wat moeilijk is

Bekijk de BabyJem Washandje bij deze vertrouwde webshops:


Koopgids voor Zwangerschapskussens

Waarom een zwangerschapskussen aanschaffen?

De zwangerschapskussens worden steeds populairder. Dit komt doordat er steeds meer positieve reacties zijn van verschillende gebruikers en verschillende deskundigen, zoals gynaecologen, verloskundigen en bekkenfysiotherapeuten raden het ook steeds vaker aan.

De zwangerschapskussens zorgen ervoor dat je een betere nachtrust zult krijgen. Deze kussens kunnen namelijk bepaalde plekken van je lichaam ondersteunen waardoor je minder fysieke problemen zult krijgen. Vervolgens zorgt een goede nachtrust ook weer voor een betere mentale toestand, zoals vermindering van vermoeidheid en minder stress.

Daarnaast kun je een zwangerschapskussen ook nog eens na je zwangerschap gebruiken als een voedingskussen waarmee je je baby op een comfortabele manier kunt voeden (het geven flesvoeding of borstvoeding).

Wat is het verschil tussen zwangerschapskussen en voedingskussen? 

Een zwangerschapskussen of een voedingskussen? Eigenlijk is er niet een groot verschil tussen deze twee. Vele gebruikers gebruiken daarom deze twee woorden ook wel eens door elkaar heen. Maar het grootste verschil is eigenlijk dat een zwangerschapskussen special ontwikkeld is om tijdens het slapen voor ondersteuning te zorgen. Vaak zijn de zwangerschapskussens ook grotere kussens die helemaal langs het lichaam gaat.

De voedingskussen is een kussen die weer ondersteuning biedt aan de voeding van de baby. Zo kan je bijvoorbeeld comfortabeler flesvoeding of borstvoeding geven aan de baby. Wel zijn de voedingskussen vaak een stuk kleiner dan een zwangerschapskussen. Meestal kan je met de voedingskussen alleen een gedeelte van een lichaam ondersteunen, zoals het buik of tussen de knieën plaatsen.

Zwangerschapskussen Ikea

Je zal verwachten van zo een groot bedrijf als IKEA dat zij wel meerdere zwangerschapskussens verkopen maar dit is niet het geval. Ikea verkoopt alleen maar één soort voedingskussen. Maar zoals in de vorig paragraaf al beschreven was kun je dus een voedingskussen ook als een zwangerschapskussen gebruiken.

Deze voedingskussen van de Ikea heeft de volgende afmetingen: 60 x 50 x 18 cm. Dit betekend dat dit als een kleine zwangerschapskussen kan dienen en dus alleen maar je buik, tussen de knieën, etc gebruikt kan worden

Zwangerschapskussen Hema

Een ander voorbeeld is de grote winkelketen van Hema. Ook in de assortiment van Hema verkopen ze alleen één soort voedingskussen.

Alleen is de voedingskussen van de Hema weer wat groter waardoor deze wel meer op een gewone zwangerschapskussen lijkt en misschien wel zelfs voor meerder plekken tegelijkertijd ondersteuning kan bieden. De voedingskussen van de Hema heeft de volgende afmetingen: 150 x 30 x 30 cm.

Informatie over de zwangerschapskussens dat je moet weten voordat je er een aanschaft

De zwangerschapskussens zijn nog niet zo bekend maar komen steeds meer in opkomst. Hierdoor kan het lastig zijn om een goede keuze te maken welk zwangerschapskussen goed bij jou past. Vooral als het je eerste zwangerschap is kan het nog lastiger zijn om een goede keuze te maken doordat alles helemaal nieuw voor jou is. Maar waar moet je op letten als je een zwangerschapskussen wilt aanschaffen?

Om jou een betere beeld te geven over de verschillende soorten zwangerschapskussens die er zijn, hebben wij voor jou de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet. 

Welke soorten zwangerschapskussens zijn er?

Op de markt zijn er verschillende soorten zwangerschapskussens die je comfort kunnen bieden voor een betere nachtrust. Hieronder worden de volgende meest voorkomende vormen van een zwangerschapskussens beschreven. 

 • Wig vorm: Dit is het kleinste zwangerschapskussen die je kan krijgen. De Wig vorm kan namelijk maar op 1 plek jou ondersteunen, dit kan hierdoor een nadeel zijn. Maar dit is wel de meest flexibele zwangerschapskussen voor in gebruik doordat hij zo klein is en je kan hem gemakkelijk overal meenemen zelfs op reis. Je kan deze kussen gebruiken voor ondersteuning bij je buik, tegen de rug aan, tussen je knieën of onder je hoofd.
 • Rechte vorm (I-vorm): Dit is de simpelste zwangerschapskussen. Het is een lange rechthoekige kussen die ongeveer de lengte heeft van je lichaam. Deze kussen is een veelzijdige kussen doordat je meerdere plekken tegelijkertijd kunt laten ondersteunen. Het kan je buik, heupen, knieën en je nek tegelijk ondersteunen. Dit is dan ook zeker ideaal voor een zij-slaper. 
 • U-vorm (Total Body): Dit is de grootste zwangerschapskussen, zoals de naam ook al aangeeft heeft het de vorm van een U. Door deze vorm is er dus de mogelijkheid om je gehele lichaam tegelijkertijd te voorzien van ondersteuning. Je kunt je hoofd plaatsen aan de gesloten kant, vervolgens kunnen de twee zijkanten ondersteuning bieden voor je buik en je rug. Daarnaast kun je de zijkanten ook gebruiken om het tussen je knieën te plaatsen.
 • C-vorm (Total Body): Deze zwangerschapskussen heeft de vorm de letter C. Net als de vorm U kan deze kussen ondersteuning voor de gehele lichaam bieden. Het enige verschil is wel door zijn vorm C (de gebogen zijkanten) dat je rug niet volledig tegen het kussen aanligt.

Welke slaapposities zijn geschikt voor welke zwangerschapskussens?

Er zijn 3 verschillende soorten slaapposities, Zijslapers, buikslapers en de rugslapers. De verschillende soorten kussens zijn zo ontworpen om voor ieder slaappositie goed te kunnen ondersteunen. Uiteindelijk ben jij zelf diegene die het beste weet wat voor jou het beste en meest comfortabele is. 

 • Zijslaper: Als je van nature een zijslaper bent heb je al meer geluk. Dit is namelijk de meest aangeraden slaappositie en geeft ook de minste rugklachten. Je kunt daarnaast ook het best op je linkerzij slapen, omdat je bloedtoevoer dan optimaal is. Hierdoor hebben zijslapers eigenlijk een vrije keuze in elk soort zwangerschapskussen.
 • Buikslaper: Voor de buikslapers is het een ander verhaal. Zij moeten er op een gegeven moment toch aan geloven om hun slaappositie aan te passen naar een zijslaap positie. Daarnaast is het ook afgeraden om op de buik te blijven slapen in de latere stadium van je zwangerschap. Voor buikslapers is het dan ook aangeraden om een wig of een U-vorm zwangerschapskussen aan te schaffen.
 • Rugslaper: Net als de buikslaper moet je op een gegeven moment je slaappositie aanpassen naar een zijslaper. Doordat de buik begint te groeien zal het gewicht op een gegeven moment niet meer comfortabel zijn waardoor je een ander slaappositie moet aanhouden. Ook hier wordt dan een U-vorm of de C-vorm aangeraden als een zwangerschapskussen.

Waar moet je opletten als je een zwangerschapskussen wilt aanschaffen?

Om een miskoop te voorkomen/verkleinen is het handig om te weten waarop er gelet moet worden bij een aanschaf van een goede zwangerschapskussen. Nu jij de basisinformatie weet over een zwangerschapskussen worden de volgende paragrafen beschreven om jou een beter beeld te geven waarop jij moet letten bij het aanschaffen van een zwangerschapskussen. 

- Grootte

Tijdens het kiezen van een zwangerschapskussen is het belangrijk om op bepaalde punten te letten. Zo hoort hier ook de grootte van een zwangerschapskussen bij. Je kan namelijk een wig halen deze zijn meestal rond de 30 x 35 cm, maar je kan ook een U-vorm halen die wel tot 300 cm op kunnen lopen. Stel dus bij je zelf de volgende vragen om de juiste grootte zwangerschapskussen aan te kunnen schaffen:

 • Waarbij wil ik ondersteuning? 
 • Hoe groot is mijn bed? (Past een kussen van 300 cm wel in mijn bed?)
 • Ga ik het meenemen op reis?
 • Wil ik het gaan opbergen als ik het niet gebruik, zo ja heb ik wel genoeg opbergruimte?

- Materiaal

Het is ook belangrijk bij het aanschaffen van een zwangerschapskussen om te kijken naar het materiaal dat jij comfortabel vindt aanvoelen. Vooral bij het kussens zonder een afneembare hoes is het belangrijk. De meeste kussens zijn van katoen of van badstof maar dit is natuurlijk helemaal persoonlijk wat jij fijner vindt. Daarnaast wordt het aangeraden om een zwangerschapskussen te halen met een afneembare hoes die ook nog een wasmachine bestendig is. 

- Vulling

Natuurlijk niet te vergeten is vulling ook heel erg belangrijk om een goede nachtrust te krijgen en deze zullen bepalen hoe buigbaar en flexibel het kussen is. Het kussen moet niet te zacht zijn, zodat je door het kussen zakt. Maar ook niet te hard waardoor je niet meer op een natuurlijke positie komt te liggen. De volgende vullingen zijn de meest voorkomende soorten:

 • Polyester: Deze vulling wordt bij de meeste gewone hoofdkussens ook gebruikt. De polyester voelt zacht, biedt een optimale ondersteuning en voelt warm aan. Wat een nadeel kan zijn is dat dit materiaal minder goed de warmte kan afvoeren.
 • Memory Foam: Deze vulling bestaat uit een soort schuim dat zich naar je lichaam gaat vormen door de druk, maar als er geen druk meer op zit dan gaat die weer langzaam terug naar zijn originele vorm. Ook bij deze vulling geleidt het heel slecht de warmte. Fabrikanten gebruiken dan ook vaak gescheurde foam, zodat het toch nog wat warmte kwijt kan.
 • Piepschuim balletjes: Deze vulling worden vaker gebruikt bij de goedkopere kussens. Deze piepschuim balletjes zullen snel de vorm van je lichaam aannemen en zijn ook nog eens flexibel. Maar zullen bij veelvuldig gebruik ook snel zijn steun en vorm weer verliezen. Daarnaast zal er bij wrijving van deze vulling geluid ontstaan.
 • Micro parels: Dit is een hele lichte kussen, doordat de parels gevuld zijn met lucht. Hierdoor behoudt die ook goed zijn vorm aan jou lichaam en zijn de micro parels kussens ook zeer geschikt voor een langdurig termijn. Daarnaast maken deze vullingen in tegenstelling tot de piepschuim balletjes geen geluid.

De voor -en nadelen van een Zwangerschapskussen

Ook een zwangerschapskussen heeft zo zijn voor -en nadelen natuurlijk. Hieronder op een rijtje de voor -en nadelen van de zwangerschapskussens.

Voordelen

 • Zorgt voor een verbeterde nachtrust
 • Biedt optimale ondersteuning aan je rug, buik en/- of heupen
 • Het is ook polyvalent gebruik. Je kan het tijdens je zwangerschap gebruiken als ondersteuning en na je zwangerschap als een voedingskussen voor je baby.
 • Helpt je overdag of 's nachts te ontspannen 

Nadelen

 • Kunnen onhandig zijn door de grootte
 • Kunnen oncomfortabel zijn
 • Het kiezen van een verkeerde zwangerschapskussen kan ook leiden tot nog slechtere slaap

Conclusie

Welk Zwangerschapskussen is nou de beste koop? Dit is eigenlijk een vraag die niet te beantwoorden is. Dit ligt aan naar waar jij opzoek bent en wat jij zelf persoonlijk comfortabel vind.

Je kan haast geen verkeerde beslissing nemen als je de koopgids hebt gelezen en vervolgens een aanschaft doet uit onze top 5 lijst. De kwaliteit van elk zwangerschapskussen is namelijk bijna even goed alleen de functionaliteit, uiterlijk en de prijzen kunnen hierin verschillen. Bedenk van te voren goed na wat jou wensen zijn en wat jij zelf comfortabel vindt tijdens het slapen.

Inhoudsopgave

Gerelateerd

PrijsKenner
Copyright © 2024 PrijsKenner.nl – Alle rechten voorbehouden

PrijsKenner.nl neemt deel aan affiliateprogramma’s om commissie te verdienen met links naar partners (Bol & Amazon). Met onze reviews & links kunnen we een kleine commissie verdienen.