PrijsKenner

Verzwaringsdeken Ikea review

Laatste update: April 18, 2023
Author Logo
Geschreven door:  Donny
Hoe hebben wij getest?
products-researched
1
Producten
onderzocht
Weken
Uren
besteed
reviews collected
11
Ervaringen
verzameld
0
Webshops
vergeleken

Een verzwaringsdeken: Je hebt er vast wel eens over gehoord of gezien en waarschijnlijk ben jij nu ook van plan om er één aan te schaffen, vandaar dat je op deze blog bent gekomen!

Ik had hiervoor al de verzwaringsdeken van de Action getest door de grote hype eromheen en zijn lage kosten. Vervolgens was ik ook benieuwd geworden hoe een zwaardere verzwaringsdeken zal zijn aangezien de Action maar 1 gewicht in zijn assortiment had.

In deze blog schrijf ik over mijn ervaring met de verzwaringsdeken van de Ikea (‘Odonvide’), wat meer informatie over de Ikea verzwaringsdeken zelf en de voor- en nadelen van de Ikea verzwaringsdeken.

Mijn Ikea verzwaringsdeken review

Keuze aanschaf Ikea verzwaringsdeken

Tijdens mijn zoektocht naar een verzwaringsdeken ben ik verschillende merken van verzwaringsdekens tegengekomen. Mijn eerste aankoop was de verzwaringsdeken van de Action, die ik heb gekocht vanwege zijn grote hype en zijn lage kosten.

Na mijn goede ervaring met de Action verzwaringsdeken (zie review), was ik wel benieuwd naar hoe een zwaardere verzwaringsdeken zou zijn. Aangezien de action alleen maar één gewicht aanbiedt ben ik verder gaan kijken en ben ik zo uiteindelijk bij de Ikea verzwaringsdeken gekomen.

De Ikea had namelijk meerdere gewichten voor een redelijk lage prijs. Uiteindelijk heb ik voor de verzwaringsdeken van 10 kg gekozen en heb ik deze bij een fysieke vestiging van de Ikea gekocht.

Ervaring met de Ikea verzwaringsdeken

Door mijn ervaring met de verzwaarde deken van de action hoefde mijn lichaam dit keer gelukkig niet weken lang te wennen aan de verzwaarde deken. Uiteraard heb ik wel een verschil gemerkt, aangezien de verzwaarde deken van de action 7 kg is en deze 10 kg.

Na een paar dagen was mijn lichaam ook weer gewend geraakt aan de 3 extra kilogram. Ik moet zeggen dat deze 3 extra kilogram mij wel iets fijner deed slapen. Dit kan komen doordat waarschijnlijk de 10 kg deken beter bij mijn gewicht past en dat de 7 kg net iets te licht was voor mij.

Net als bij de verzwaarde deken van 7 kg werd ik met meer energie wakker, zag ik dat mijn slaaphouding hetzelfde bleef als de avond ervoor en dat de deken niet op de grond lag, zoals bij mijn normale deken vaak gebeurd.

Ik merk dus wel dat deze verzwaarde deken van 10 kg mij iets fijner laat slapen, maar of dit tegen de prijs van een verzwaarde deken van de action opweegt durf ik niet te zeggen. Deze deken van de Ikea is namelijk wel 3x zo duur als de action deken. Daarnaast was mijn ervaring met de verzwaringsdeken van de Action ook erg goed.

Verder heb ik ook een verschil merkt in de vulling van de verzwaarde deken. Ikea gebruikt kunststofkorrels (100% gerecycled) als vulling en de Action gebruikt glaskralen. Ik vond zelf de vulling met de glaskralen fijner, omdat deze een betere verdeling had ten op zichte van de kunststofkorrels. Soms zaten bijvoorbeeld de kunststofkorrels allemaal aan één kant van de deken, waardoor het gewicht niet meer goed over mijn lichaam verdeeld was.

Tot slot is de Ikea deken gemaakt van 100% katoen en is de Action deken gemaakt van polyester. In principe heb ik niet echt veel verschil gemerkt, alleen dat de katoenen deken wel wat warmer was, waardoor je het misschien in de zomer zelfs te warm kan krijgen of in de winter juist een voorkeur hebt voor een wat warmere deken. Uiteindelijk ligt het natuurlijk aan jouw persoonlijke voorkeuren en welke stof voor jou fijner aanvoelt.

Ikea verzwaringsdeken

De verzwaringsdeken van de Ikea bestaat nu al enkele jaren. Ondanks dat de Ikea één van de meest bekende en grootste keten is met een enorm assortiment, hebben zij maar een kleine assortiment aan verzwaringsdekens.

Soorten verzwaringsdeken van de Ikea

Bij de Ikea kun je kiezen uit drie verschillende verzwaringsdekens. Deze verzwaringsdekens zijn allemaal hetzelfde. Het verschil zit hem echter in zijn gewicht.

Afmetingen140 x 200 cm
KleurGrijs
Gewicht6, 8 of 10 kg
Materiaal vullingKunststofkorrels
Materiaal dekenKatoen
WasvoorschriftenHandwassen

De verschillende gewichten zorgen ervoor dat iedere deken geschikt zal zijn voor een bepaald lichaamsgewicht.

Al eerder is er aangegeven dat er niet een specifiek lichaamsgewicht voor een verzwaringsdeken zal zijn. Wel is er een richtlijn die je kan helpen bij het uitzoeken van een verzwaringsdeken, deze is ongeveer 10% van je eigen lichaamsgewicht.

Uiteindelijk ligt het natuurlijk aan jouw persoonlijke voorkeur voor welk gewicht jij zelf fijner zult vinden.

In onderstaande tabel worden de aanbevelingen voor het gewicht van de verzwaringsdekens gegeven aan de hand van het gemiddelde lichaamsgewicht (Richtlijn van de Ikea: ongeveer 10% van het lichaamsgewicht):

LichaamsgewichtAanbevolen gewicht verzwaringsdeken
40-60 kg6 kg
53-80 kg8 kg
67-100 kg10 kg

Waarom een Ikea verzwaringsdeken aanschaffen?

Er zijn verschillende redenen waarom je de verzwaringsdeken zou kunnen aanschaffen. De verzwaringsdeken wordt veel gekocht en gebruikt, omdat deze deken vele voordelen heeft bovenop de normale deken. Hieronder worden de meest belangrijke voordelen opgesomd:

 • Verbeteren van de slaapkwaliteit: De kwaliteit van de slaap kan verbeterd worden doordat deze deken een bepaalde druk en gewicht op het lichaam geeft die het lichaam doet kalmeren en ontspannen.
 • Uitgebreidere assortiment: Je hebt keuze uit drie verschillende gewichten. Hierdoor heb je meer keuze om de juiste verzwaringsdeken aan te schaffen, die voor jouw lichaamsgewicht geschikt is.
 • Hulp bij slaapproblemen: Bij slaapproblemen zoals bijvoorbeeld nachtelijke onrust of insomnia kan deze verzwaringsdeken door middel van zijn therapeutische werking ook hulp bieden.
 • Vermindering van angst en stress: Daarnaast kan deze deken mogelijk angst en stress verminderen vanwege zijn druk en gewicht op het lichaam, wat tijdens het slapen een gevoel van veiligheid en geborgenheid geeft.
 • Verbetering van de stemming: Ten slotte kan door alle voordelen van deze deken uiteindelijk ook de stemming en de algemene gezondheid bevorderd worden. Door de vermindering van angst en stress en daardoor ook een betere nachtrust kan dit leiden tot een uitgerust gevoel overdag en een beter humeur.

Prijs van de Ikea verzwaringsdeken

Aangezien Ikea drie soorten verzwaringsdeken verkopen zijn er ook drie verschillende prijzen:

 • De 6 kg is 59,95 euro
 • De 8 kg is 79,95 euro
 • De 10 kg is 99,95 euro.

Dit zijn niet de goedkoopste maar ook niet per se de duurste verzwaringsdekens die je op de markt kunt kopen.

Waar zijn deze Ikea verzwaringsdekens te koop

De verzwaringsdekens van de Ikea zijn op twee manieren te verkrijgen. Eerste manier is om ze fysiek in de winkel te kopen. Je kan ook van te voren al op hun website zoeken of ze in jouw winkel op voorraad zijn.

De tweede optie is wat makkelijker. Je kan ze namelijk ook op de website van Ikea bestellen. Hierdoor kun je zonder veel moeite een verzwaringsdeken bestellen en het voor je deur laten bezorgen.

Ben je toch benieuwd naar andere verzwaringsdekens? Bekijk dan de volgende verzwaringsdekens. Dit zijn de 5 meest bekende verzwaringsdekens op de markt.

De voor- en nadelen van de Ikea verzwaringsdeken

Hieronder worden de voor- en nadelen van de Ikea verzwaringsdeken opgesomd:

Voordelen:

 • Keuze uit meerdere gewichten 6 kg, 8 kg en de 10 kg
 • Het is een duurzame keuze, gemaakt van hernieuwbaar katoen en gerecycled polyester en kunststofkorrels.
 • Gemaakt van goede kwaliteit
 • Je kan deze deken online kopen maar ook in de fysieke winkel zelf
 • Houdt goed de warmte onder de dekens

Nadelen:

 • Mag alleen handgewassen worden
 • Heeft geen speciale verzwaringsdeken voor kinderen
 • In de zomer kan deze verzwaringsdeken te warm worden

Conclusie

Iedereen kent de Ikea wel en heeft er waarschijnlijk wel eens iets gehaald. Zo is de kwaliteit van de Ikea altijd wel op orde met vaak een redelijke prijs.

Ook is dit het geval met de Odonvide, de verzwaringsdeken van de Ikea. De kwaliteit en de prijs zijn eigenlijk precies wat je verwacht van een Ikea product.

Daarnaast biedt de Ikea ook nog eens verschillende gewichten voor de verzwaringsdeken aan, zodat het geschikt zal zijn voor ieder lichaamsgewicht.

De verzwaringsdeken van de Ikea doet zijn werk en misschien zelfs iets beter dan die van de Action. Maar dit kan te maken hebben doordat het een zwaarder gewicht heeft. Als je het budget ervoor hebt zou ik aanraden om de Ikea verzwaringsdeken aan te schaffen, omdat je hier meer keuze hebt qua gewicht.

Twijfel je tussen de 6 of 7 kg, dan zal ik aanraden om voor de 7 kg te gaan van de Action. Deze is een stuk goedkoper met dezelfde kwaliteit en werking als de Ikea verzwaringsdeken. Al met al is de Ikea verzwaringsdeken geen slechte keuze met een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Benieuwd naar mijn andere reviews over de verzwaringsdekens bekijk dan:

Inhoudsopgave

Gerelateerd

PrijsKenner
Copyright © 2024 PrijsKenner.nl – Alle rechten voorbehouden

PrijsKenner.nl neemt deel aan affiliateprogramma’s om commissie te verdienen met links naar partners (Bol & Amazon). Met onze reviews & links kunnen we een kleine commissie verdienen.